Норвегия е страна с изключителна природна красота. Не става дума само за фиордите й: норвежкият пейзаж варира от обширни планински вериги и буйни хълмове до извисяващи се водопади и пусти равнини. И съвсем скоро тези великолепни земни форми ще се превърнат в нови национални паркове, пише TimeOut.

В опит да защити пейзажите си от изменението на климата, Норвегия планира да създаде десет нови национални парка по западния си край. Четири от тях ще бъдат съвсем нови, докато шест от тях са защитени територии, но ще бъдат модернизирани, за да получат статут на национални паркове.

Всичко това е част от усилията на страната да защити 30% от територията си до 2030 г.

Не само Норвегия е поела такъв ангажимент. Над 100 други държави заявиха, че ще направят същото като част от инициативата „30x30“, която се отнася и до опазването на океаните.

Всичко това може да звучи прекалено амбициозно – докато не разберете колко далече е стигнала Норвегия в опазването и защитата на своите природна красота. Сега страната е признала 47 национални парка, които покриват около 17% от норвежката земя. Какво са още 13 процента?

Официалният статут на национален парк ще осигури по-голяма правна подкрепа за природозащитниците, което ще направи много по-трудно хората да строят върху земята и ще гарантира, че правителството или местните власти ще наблюдават и защитават местообитанията на животни и растения и ще следят за нивата на замърсяване.

Норвегия има противоречива връзка с околната среда – от една страна, това е безспорната световна столица на електрическите автомобили; от друга страна, значителна дял в икономиката има сондирането на нефт в Северно море. Но все пак е впечатляващо да видим усилия за опазване на околната среда като това.

Снимки: unsplash