Американският актьор и продуцент Алек Болдуин е завел в петък дело срещу четирима души от снимачния екип на филма Rust, по време на чиито снимки актьорът случайно стреля по операторката Халина Хъчинс и я уби. Режисьорът Джоел Соуза също беше ранен, но бе изписан от болницата няколко часа по-късно.

Насрещният иск е подаден в съд в Лос Анджелис в отговор на дело, в което друг човек от екипа е посочил Болдуин и останалите като ответници, съобщи Reuters.

Това е един от многото съдебни спорове, произтичащи от трагедията от 21 октомври 2021 г., в която Болдуин, който е копродуцент на филма, стреля с оръжие, което се оказа заредено с бойни патрони, а не с халосни. Случаят също е в процес на наказателно разследване и може да доведе до обвинения в щата Ню Мексико, където се случи трагедията.

Болдуин посочва в иска си Хана Гутиерес-Рид, която е отговаряла за оръжията на снимачната площадка, отговарящата за реквизита Сара Закри, доставчикът на реквизит Сет Кени и първия асистент-режисьор Дейвид Холс. Именно той е дал пистолета на Болдуин онзи ден, като го уверил, че е безопасен.

И четиримата бяха посочени като обвиняеми заедно с Болдуин в първоначалното дело, заведено от жена от сценарийния екип, която твърди, че стрелбата й е причинила сериозен емоционален стрес.

„Тази трагедия се случи, защото на снимачната площадка бяха доставени бойни куршуми и те заредени в пистолета. Гутиерес-Рийд не успя да провери внимателно куршумите или пистолета, Холс не успя да провери внимателно пистолета и въпреки това обяви, че пистолетът е безопасен, преди да го предаде на Болдуин, а Закри не успя да разбере, че Гутиерес-Рийд е действал безразсъдно извън снимачната площадка и е представлявал риск за безопасността на хората около нея“, се казва в насрещната жалба на Болдуин, написана от адвоката му Люк Никас.

Преди това актьорът заведе дело и срещу продуцентите на филма с аргумента, че отговорността за безопасността на огнестрелните оръжия не е негова.