Иранецът Мехран Карими Насери, който живя дълги години на парижкото летище "Шарл де Гол" и историята му вдъхнови филма на Стивън Спилбърг от 2004 г. "Терминалът", е починал в събота на същото летище, пише CNN.

Говорител на летищната администрация е съобщил пред изданието, че Насери е починал от естествена смърт на Терминал 2F. Според източници на AP, иранецът е починал от сърдечен удар въпреки опитите на полицаи и медици да го спасят.

Насери, ирански бежанец, е на път за Англия през Белгия и Франция през 1988 г., когато губи документите си и не може да се качи на самолета, нито да напусне летището и остава там до 2006 г.

Той се е върнал да живее като бездомник в обществената зона на летището в средата на септември след престой в хоспис в Париж, казва източникът на CNN.

„Насери беше емблематичен персонаж на летището“, коментира още той. „Всички бяхме привързани към него и се грижехме за него, доколкото е възможно, в продължение на много години, въпреки че предпочитахме той да намери истински подслон.”

Колкото до историята на Насери, пресъздадена от Том Ханкс във филма „Терминалът“, говорителят на летището отбелязва пред CNN, че има разлики с действителността.

„Филмът на Спилбърг предполага, че той е бил постояяно затворен в транзитната зона на "Шарл де Гол". В действителност той е бил няколко пъти там, но винаги беше свободен да се движи в обществената зона на летището.“

Насери е роден през 1945 г. в Солейман, част от Иран, която по това време е под британска юрисдикция. Баща му е иранец, а майка му – британка. През 1974 г. заминава за Англия, за да учи, а когато се връща, по думите му, е вкаран в затвора заради протест срещу режима на шаха и след това изгонен от Иран без паспорт.

Кандидатства за политическо убежище в няколко европейски страни. В Белгия Върховният комисариат на ООН за бежанците му дава статут на бежанец, но куфарът със бежанския сертификат, според разказа му, е откраднат на парижка гара. Френската полиция го задържа, но не може да го депортира никъде, защото няма официални документи. Така през 1988 г. се озовава на "Шарл де Гол".

Следват бюрократични бъркотии и постепенно затягане на имиграционните закони в Европа, които го държат години наред в правен статут на човек без родина.

Когато накрая получава документи на бежанец, Насери отказва да ги подпише вероятно от опасения, че извън летището няма да се чувства в безопасност. Остава на летището още няколко години до 2006 г., когато е хоспитализиран и отива да живее в парижки приют. Последните седмици от живота си прекарва на "Шарл де Гол".