Германия приключи вчера изграждането на първия си плаващ терминал за втечнен природен газ (LNG) в района на пристанището Вилхелмсхафен на брега на Северно море, предаде Reuters.

„Това е голяма стъпка към сигурно енергийно снабдяване“, каза министърът на икономиката на провинция Долна Саксония Олаф Лиес.

Съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация към края на годината, като би трябвало да бъде пуснат и втори плаващ терминал за втечнен природен газ - в района на пристанището Брунсбютел на Северно море, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Специална плаваща инсталация за съхранение и регазификация (FSRU) на втечнения природен газ, която ще бъде използвана от компанията за комунални услуги Uniper, ще бъде закотвена в района на пристанището Вилхелмсхафен до нов разширен кей. Съоръжението ще може да регазифицира втечнен природен газ, който ще бъде транспортиран до пристанището от специални танкери.

"Новата пристанищна инфраструктура ще бъде оборудвана със съоръжения, чрез които в бъдеще ще може да бъдат внасяни нисковъглеродни енергийни източници, като водород например", заяви министърът на околната среда на провинция Долна Саксония Кристиан Майер.

Изграждането на тези терминали идва на фона на опитите на Германия да си осигури повече доставки на втечнен природен газ и да прекъсне своята зависимост от руското синьо гориво, доставяно през газопроводи, коментира Reuters.

Миналата година Германия получи от Русия почти една трета от необходимия на страната природен газ, но целта на управляващите в Берлин е да прекратят до лятото на 2024 г. всички руски газови доставки, каквито все още се осъществяват.

Плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, която трябва да бъде транспортирана до пристанището Вилхелмсхафен, е наречена Hoegh Esperanza. В момента тя се намира в корабостроителницата във френското пристанище Брест, по данни на системата за проследяване на кораби на Refinitiv Eikon.

Очаква се плаващата инсталация да пристигне напълно съоръжена в германското пристанище Вилхелмсхафен в средата на декември и от януари да преработва товара на пристигащите танкери с втечнен природен газ, съобщи говорител на регионалното министерство на икономиката на провинция Долна Саксония.