Във време на икономическа криза и задаваща се зима, какво по-вълнуващо нещо от това да помечтаем за море и суперяхта? Светът познава много грандиозни по размери плавателни съдове. Скоро към тях ще се присъедини още един - Pangeos, съобщи CNN.

Pangeos е луксозна лодка, която предстои да се появи на пазара. Названието ѝ идва от суперконтинента Пангея, който е съществувал от преди 200 милиона до 335 милиона години. Тези огромни числа са отличен преход към следващите - 8 милиарда, 550 и 610.

Според дизайнерската компания Lazzarini точно 8 млрд. долара са необходими, за да се построи Pangeos. Яхтата ще бъде сред най-големите плаващи конструкции, строени някога. Тя изглежда като достойно леговище на злодей, който Джеймс Бонд трябва да неутрализира. Дълга е 550 метра, а ширината ѝ е 610 метра.

Наричана още “плаващ град”, суперяхтата, чиято форма наподобява костенурка, ще има на борда хотели, търговски центрове, паркове и дори пристанища за по-малки кораби и самолети.

Самото построяване на Pangeos ще изисква сериозно планиране. Засега дизайнерите си представят това да стане в Саудитска Арабия. За целта ще е необходимо да бъде преградена морска зона с площ около един квадратен километър. Точното място е пристанището на крал Абдула, на 130 км северно от град Джида, разположен е на брега на Червено море.

Докато гледате снимките на Pangeos, без съмнение виждате пред себе си устройство, което наподобява истински град. Има пристанище и главен площад, заобиколен от сгради.На горното ниво има изобилие от зелени пространства и обособено място за кацане на самолети. Под жилищната зона ще бъдат изградени около 30 000 “клетки”, които ще удържат структурата на повърхността. Подводната част, на свой ред, ще бъде от стомана и ще има огромни размери, които ще позволят на яхтата да се носи със скорост 5 възела. На покрива ще има соларни панели.

Напълно в духа на злодей от филмите за Джеймс Бонд, Pangeos няма да има определен маршрут и да акостира на пристанища. Гигантската яхта ще обикаля наоколо, превръщайки се самата тя в дестинация.

Дизайнерите от Lazzarini се надяват, че строителството на творението им може да започне през 2033 г. и ще продължи 8 години.

В момента тече набиране на групово финансиране, което позволява на всеки да купи по нещо според джоба си - от виртуален входен билет за 16 долара до NFT на VIP апартамент за 169 долара.

На този етап Pangeos е на само 8 млрд. долара разстояние от осъществяването си.