Те могат да приспят бебе, да го нахранят, да го изкъпят, да му сменят памперса и да го забавляват. Могат да сготвят супа или да опекат сладкиш. Могат да разхождат детето и да му окажат първа помощ. И, ако се наложи, да се бият, за да го предпазят.

Колежът в английския град Норланд не е типичното учебно заведение. В Norland College не се преподават хуманитарни или точни науки. Възпитаниците му се учат да се грижат за дете. През последните 130 години от там са излезли жени и момичета, смятани за най-елитните бавачки в света. И най-скъпо платените.

Ученето в този колеж не е нито лесно, нито кратко. Курсът, през който минават възпитаниците, е тригодишен. За това време те се обучават в целия спектър от знания, нужен за отглеждането на дете. И затова не е учудващо, че преспективите за кариерното им развитие са доста добри. От колежа твърдят, че успеваемостта при намиране на работа е 100%. Тези бавачки се грижат за децата на богати и известни бизнесмени, хора на изкуството, дори за тези на британското кралско семейство.

„Шегуват се с нас, че създаваме нещо средно между Мери Попинз и Джеймс Бонд“, казва директорката на колежа Джанет Роуз.

Учебното заведение може и да е на повече от век, но нещата се променят. В днешно време освен да шие и да готви една бавачка трябва да има и други умения. Например да може да предпази децата от нападение с елементарни техники за самозащита, да кара екстремно кола (също част от обучението) или да разбира от киберсигурност. Последното е особено важно в свят на социални мрежи и все повече време, прекарвано от децата онлайн.

Обучението не е евтино. В зависимост от курса и народността на студентите то може да варира между 15 и 17 хил. паунда, което е над 37 хил. лв. В замяна на това на бъдещите бавачки се обещават годишни заплати от порядъка на 60-70, дори 100 хил. паунда годишно в зависимост от работодателя.

Заради тези очаквания в колежа има и друга шега – че това са единствените бавачки, които могат да си позволят да си купят апартамент в Лондон.

Срещу тези суми обаче са натоварени с огромни задължения. Често пъти те са изцяло отговорни за детето, което означава непрекъсната грижа.

Има и екстремни случаи – например когато една бавачка, завършила колежа, се оказва заедно с детето в близост до Уестминстър на 22 март 2017 г. Тогава радикализиран мюсюлманин се врязва с кола в пешеходци. Ранява над 50 души, а четирима загиват. Атенторът е застрелян от полицията, но целият град е блокиран. Часове наред бавачката и детето остават в музей. Жената запазва самообладание и успява да се погрижи за бебето, казва пред BBC Роуз.

Заради очакваната висока заплата има много желаещи да учат в колежа. От управата обаче казват, че отдавна са се научили да разпознават безпогрешно кой има истинско желание да се грижи за деца. Част от кандидатите биват отхвърлени след интервю преди приема.

Макар че бавачките са предимно жени, не липсват и мъже, искащи да се занимават с това. Засега обаче делът им минимален – около 5% от всички кандидатстващи.

За повечето обучаващи се в колежа да бъдат бавачки не е доживотна професия. Все пак тя е свързана с много жертви – на свободно време, на лично пространство, евентуално и на собственото семейство.

И всичко това е съпроводено с непрестанна грижа за някой друг. Повечето избират да се посветят на тази работа за няколко години, за да подобрят изкарат добри пари и след това да се знаимават с нещо друго – например собствен бизнес.

Уроците, научени през това време, обаче са безценни, а опитът винаги може да бъде приложен и в личния живот.