През последното десетилетие индустрията за животозастраховне и пенсионно осигуряване минава през турбулентни времена. Редица фактори влияят върху нейното развитие, а икономическата нестабилност през последната година не помага никак негативните тенденции да бъдат смекчени.

В своя доклад „Global Insurance Report 2023: Reimagining life insurance“ от McKinsey посочват четири тенденции, които ще обуславят развитието на сектора в глобален мащаб през 2023 г.

Растящо осъзнаване на личния риск и несигурност в социално финансираните помощи

Броят на хората на възраст над 65 години в световен мащаб се очаква да нарасне от 9,8% на 17,0% - от 0,78 милиарда на 1,67 милиарда - през следващите 30 години. Очаква се азиатския континент да е отговорен за 67% от това увеличение (Китай близо 25%, а Индия – 20%).

В същото време, все повече граждани осъзнават, че носят лична отговорност за бъдещите си разходи за здравеопазване и пенсиониране - развитите икономики стават все по-задлъжнели, а правителствените пенсионни и здравни програми като програмата за социално осигуряване на Съединените щати и националната пенсионна система на Япония изпитват недостиг на финансиране. В глобален мащаб това води до недостиг от почти 41 трилиона долара, което създава възможност за застрахователите.

Краткосрочен попътен вятър заради нарастващите номинални лихви

Номиналните лихвени проценти ще останат високи в близкото бъдеще, тъй като централните банки се стремят да овладеят инфлацията. Това е в рязък контраст с това, което виждаме през последните две десетилетия - количествени облекчения и свръхниски номинални лихви, обясняват от McKinsey. В близко бъдеще животозастрахователите могат да използват тези попътни ветрове, за да уловят възможностите за растеж.

В средносрочен план обаче очакванията за възвращаемост на инвеститорите ще се увеличат, тъй като нестабилността повишава номиналните безрискови проценти и рисковите премии, изисквайки от животозастрахователите да осигурят по-висока възвръщаемост, за да отговорят на очакванията на акционерите.

Освен това по-високите лихвени проценти биха могли да доведат и до влошаване на кредитния портфейл, което от своя страна до по-големи просрочия и пряко да засегне инвестиционните портфейли.

Най-големите и най-печеливши застрахователни компании у насПоследните актуални данни сочат, че намалява делът на автомобилните застраховки от общия премиен приход на компаниите от общото застраховане. Той вече е 73% спрямо близо 75 на сто за преди 12 месеца


Нарастваща роля на технологиите

Очакванията на клиентите се увеличават, когато става дума за ниво на обслужване, като те все повече държат на интегрирането на цифрови технологии с конвенционалните продукти. Поради това много компании промениха бизнес моделите си, за да забързат приемането на технологии като облачни изчисления и приложен изкуствен интелект (AI). Едновременно с това те въвеждат по-гъвкави модели на работа, както и нови стратегии за привличане на таланти.

Затова и много голяма част от животозастрахователните дружество са завишили ИТ бюджетите си значително, обясняват анализаторите

Възход на азиатските икономики и завръщане на геополитическите рискове

В Азия и останалите развиващи се икономики започна да се появява нова средна класа. Предвижда се до 2030 г. Китай, Индия и Югоизточна Азия да съставляват 14% от общото световно население, посочват от McKinsey и добавят:

„Тази тенденция предполага, че по-голям дял от световното население може да се нуждае от достъп до продукти за натрупване на средства, което носи възможност за ускорен растеж на тези пазари. Въпреки това, оползотворяването на пълния потенциал на тези възможности няма да е лесно предвид подновените геополитически рискове и опасения. Високият потенциал за растеж в Азия, съчетан с нарастващия риск при инвестиране през геополитическите разломи, предполага, че застрахователите трябва да възприемат нюансиран подход към географска експанзия“.