Преди да почине, обичаният професор от Масачузетския технологичен институт Патрик Уинстън редовно изнасял завладяваща лекция пред студентите за стойността на добрата комуникация.

Във въведението си той обръщал внимание на кодекса на военното правосъдие, който изпраща на военен съд всеки офицер, допуснал войник да влезе в битка без оръжие.

Според проф. Уинстън подобна защита трябва да има и за студентите, но защо не и за предприемачите и бизнес лидерите, пише Inc. „Никой не трябва да минава през живота, без да е въоръжен със способността да общува правилно“, коментира авторът на изданието Джъстин Барисо.

Защото, както казва проф. Уинстън: „Вашият успех в живота ще се определя до голяма степен от способността ви да говорите, способността ви да пишете и качеството на вашите идеи.“

Брилянтен професор, преподавал на хиляди студенти, както и пионер в областта на изкуствения интелект, Уинстън също така се задълбочава върху силата на емоционалната интелигентност.

Той се прекланя пред стойността на брилянтните идеи, но отдава още по-голямо значение на способността тези идеи да бъдат предавани по въздействащ начин. Ето основните съвети на Уинстън по пътя към успеха.

СПОСОБНОСТТА ДА ГОВОРИТЕ

Най-добрите оратори знаят как да информират и убеждават своите слушатели. Те говорят с увереност, мотивирайки аудиторията си да предприема действия. (Само си представете колко по-малко успешна би била Apple, ако Стив Джобс не знаеше как да направи ефективна презентация.)

И така, как да подобрите способността си да говорите?

Задайте си въпроса: „Колко точно знае моята аудитория по темата, за която ще говоря?“ Ако знаете много по дадена тема, е лесно да завладеете аудиторията. Ако публиката ви е добре информирана обаче, много лесно ще я отегчите. Затова потърсете правилните послания за конкретната публика.

Бъдете ентусиазирани. Никой няма да се запали по това, което имате да кажете, ако самите вие нямате страст към него. Опознайте добре темата си. Изяснете си как ви е помогнала в работата или в живота и каква стойност има за другите. Упражнявайте, говорейки за това на глас. И ако сте от хората, които се стресират от публичните изяви, опитайте се да насочите нервността си към ентусиазъм.

Забавете темпото. Проблемът със страстта и ентусиазма е, че ви карат да говорите по-бързо. Умишлено пробвайте да говорите по-бавно, когато репетирате. Ако установите, че говорите твърде бързо, опитайте да правите повече паузи. Например, когато задавате риторичен въпрос, може да направите пауза и да преброите мълчаливо до три, преди да продължите. Това ще ви помогне да следвате точното темпо, което публиката може да поеме.


Как тревожността може да работи за нас, а не срещу насВъзможно ли състоянието на тревожност, което смятаме за опасно, да се превърне в полезна емоция, която ни прави по-креативни и решителни

СПОСОБНОСТТА ДА ПИШЕТЕ

Джеф Безос провежда директорски срещи чрез бележки в разказвателен формат, убеден, че разказът е много по-ефективен от приложенията за презентации. Джейсън Фрийд, основател и главен изпълнителен директор на Basecamp, казва, че компанията взема всички решения за наемане на хора – от програмисти и дизайнери до специалисти по маркетинг и рецепционисти – въз основа на писмените способности на кандидата.

Защо? Защото ясното писане показва ясно мислене.

Писаното слово има особена сила. Може да го правите със собствено темпо. Може непрекъснато да го усъвършенствате. Има способността да влияе и да мотивира. И тъй като все повече работата гравитира към дистанционния режим, става още по-важно да може да комуникирате чрез кратък и разбираем писмен стил.

Как да подобрите уменията си за писане? Пишете!

Много опитни копирайтъри са започнали кариерата си, преписвайки (като упражнение) написаното от доказани вече колеги в сферата. Това работи, защото когато пишете, няма как да не забавите темпото и да не помислите; помага ви да асимилирате това, което сте написали, като същевременно повишава собствените ви умения. С времето вие създавате свой собствен стил, докато заимствате от най-добрите практики на другите. Можете да направите подобно упражнение, работейки с текстове в сферата, която ви интересува.

Павел от Банда, който превърна украинската смелост в брандНякои от най-креативните хора в бизнеса през 2022 г., според Fast Company
КАЧЕСТВОТО НА ВАШИТЕ ИДЕИ

Способността за генериране на висококачествени идеи започва първо с консумирането на висококачествени идеи. Започнете с изучаването на велики мислители и размишлявайте върху техните открития. Направете връзки между това, което те са открили, и това, което вие сте научили в собствения си живот.

След това се съсредоточете върху идеи, които решават реални проблеми. Вместо да чакате вдъхновение, ковете, докато желязото е горещо: когато току-що сте разрешили даден проблем (или се опитвате да го разрешите), записвайте стъпките в прогреса си. Това ще ви помогне да надграждате предишни мисловни основи и да повишите качеството на идеите си.

Посвещавайте време на творческо мислене и брейнсторминг. В тези периоди трябва да оставите мултитаскинга и да се фокусирате върху една задача или идея, докато тя не бъде завършена или докато не постигнете значителен напредък.

Не подценявайте и силата на разходката, която може да повиши нивата на допамин в мозъка ви, както и способностите ви за творческо мислене.

И така, ако искате да увеличите шансовете си за успех, помнете съвета на покойния Патрик Уинстън: развивайте непрекъснато способността си да говорите, да пишете и в крайна сметка да споделяте идеите си ефективно. По този начин ще влизате във всяка битка с най-силните оръжия.