Световната икономика вероятно ще нарасне леко тази година и още по-слабо догодина, притискана от високите лихви, силната инфлация и войната на Русия срещу Украйна. Това прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, съобщи Associated Press.

Според оценката на експертите от ОИСР световната икономика ще отбележи растеж от едва 3,1% тази година след силния темп от 5,9% през 2021 г.

За 2023 г. прогнозата е дори по-лоша с очакван растеж от само 2,2%.

ОИСР, която обединява 38 страни, прогнозира, че агресивната политика на повишаване на лихвите в опит да се овладее инфлацията, следвана от Фед, почти ще спре растежа на американската икономика.

Централната банка вече вдигна лихвите си шест пъти тази година. За най-голямата световна икономика се очаква растеж от 1,8% през 2022 г., което е значително под нарастването с 5,9% миналата година. За 2023 г. прогнозата е за темп от 0,5%, а за 2024 г. – за 1%.

Повечето икономисти очакват САЩ догодина да навлязат в поне лека рецесия, макар прогнозата на ОИСР да не сочи такава. Инфлацията се очаква да остане доста над целевото равнище на Фед от 2% през 2023 г. и поне част от 2024 г.

За 19-те страни от еврозоната ОИСР прогнозира растеж от едва 0,5% догодина преди ускоряване до 1,4% през 2024 г. Очаква се инфлацията да продължи да парализира Европа с темп от 8,3% за цялата 2022 г. и 6,8% за 2023 г. след едва 2,6% миналата година.

Какъвто и растеж да постигне световната икономика през 2023 г., той ще дойде основно от страните с нововъзникващи пазари в Азия, отбелязва ОИСР. Общо те ще допринесат за три четвърти от световния растеж догодина, докато САЩ и европейските икономики ще буксуват. Икономиката на Индия например се очаква да нарасне с 6,6% тази година и 5,7% през 2023 г.

Икономиката на Китай, която до неотдавна отбелязваше двуцифрен растеж, ще постигне темп от само 3,3% през 2022 г. и 4,6% през 2023 г. Втората по големина икономика в света е разтърсена от слабостта на пазара на недвижими имоти, високите дългови нива и строгата политика на "нулев ковид", която нарушава търговията.

Подхранвана от държавните разходи и рекордно ниските лихви, световната икономика излезе от рецесията, предизвикана от пандемията в началото на 2020 г. Възстановяването бе толкова силно, че претовари заводите и пристанища, което доведе до недостиг на стоки и повишаване на цените. Инвазията на Русия в Украйна през февруари наруши търговията с енергийни носители и храни и още повече тласна цените нагоре.

След десетилетия на ниски цени и свръхниски лихви последиците от хронично високата инфлация и лихви са непредвидими, отбелязва ОИСР.