Като дом на станали легендарни стартъпи като Tesla и SpaceX от години САЩ е лидер в най-престижната класация за стартиращи предприятия Global Startup Ecosystem Index.

Изданието на индекса за 2022 г. не прави изключение – въпреки че развитието на конкурентите постоянно скъсява дистанцията, тя остава впечатляваща. Общият резултат на САЩ в класацията е почти 4 пъти по-висок от този на Обединеното кралство, класирано на 2-ро място. И все пак, докато през 2021 г. резултатът на САЩ е 4,3 пъти по-добър от този на втория и 4,5 пъти, 6,3 пъти и 7,3 пъти по-добър от страните, класирани съответно на 3-то, 4-то и 5-то място, тази година тези разлики намаляват до 3,7, 4,3, 5,5 и 6.9 пъти.

„По отношение на екосистемите за стартиращи предприятия САЩ все още са страната на неограничените възможности, представляваща най-оживения глобален източник на свободна и разрушителна технологична креативност. Американската версия на интернет е глобална и отворена, за разлика от по-затворените системи, формиращи се в други части на света.

Американските стартъп екосистеми се използват от чуждестранни предприемачи, които знаят, че САЩ е най-доброто място за мащабиране и разрастване на една глобална компания - съществено предимство за привличане на чуждестранни таланти“, категорични са от StartupBlink, най-големият център за изследване на глобалната стартъп екосистема, който стои зад Global Startup Ecosystem Index.

Предприемачът, който умира от желание да успееСлед три близки срещи със смъртта и опасни предприемачески опити Зеб Евънс основава бизнеса, който му носи смисъл


Условия за развитие

Анализаторите посочват, че американската версия на свободен пазар се фокусира върху печалбата и толерантността към високия риск, което предоставя на стартиращите компании възможности, финансиране и подкрепа от екосистема, която се основава главно на частния сектор и без прекалено голяма намеса от страна на публичния. Именно този ориентиран към пазара подход за развитие на стартиращи компании благоприятства създаването и развитието на някои от най-знаковите организации в света.

„Пример може да се даде с гъвкавите закони за несъстоятелност на страната, които позволяват на предприемачите да се провалят и да започнат много по-лесно отначало в сравнение с финансовите и репутационните последствия, които подобни провали имат в много други страни.

Най-добрите стартиращи екосистеми в САЩ предлагат на новите компании всичко, от което се нуждаят: достъп до финансиране чрез голяма мрежа от инвестиционни фондове, ангели-инвеститори и менторство във висококопрофилни акселераторни програми“, добавят от StartupBlink и акцентират, че водещи университети като Масачузетския технологичен институт и „Станфорд“ предоставят възможност за достъп до напреднала наука, което е допълнителен магнит за амбициозни местни и чуждестранни студенти.

Как се създава успешна стартъп среда – на фокус Нидерландия Страната се нарежда на четвърто място в Европа по отношение на създаването на стойност за стартиращи предприятия

Сан Франциско – шампион на шампионите

Във вътрешното класиране в самите Съединени щати от StartupBlink категорично връчват титлата на Сан Франциско. Ню Йорк, Лос Анджелис, Бостън и Сиатъл оформят първата петица. В топ 10 попадат още Чикаго, Вашингтон, Остин, Сан Диего и Далас.

Сан Франциско остава безспорният световен №1 в иновациите, но Ню Йорк, втората най-високо класирана екосистема в света, продължава тенденцията да намалява изоставането си. През 2019 г. общият резултат на Сан Франциско е приблизително 5 пъти по-висок от този на Ню Йорк, през 2020 г. 4 пъти, през 2021 г. 3 пъти, а тази година - 2,5.

Въпреки всичко лидерът все още остава уникална по характер екосистема, като заема първото място във всичките 11 изследвани стартъп индустрии, начело със сектора „Софтуер и данни“.

За първи път Силициевата долина формира под 20% от стартъп сделките в САЩВлиянието на технологичния център върху стартиращите фирми и рисковия капитал намалява, тъй като стартъпите вече се появяват на все повече места в САЩ.


Класираният на 2-ро място в САЩ и в световен мащаб Ню Йорк формира собствено солидно и уникално лице. Основните му претенденти Лондон (3-ти в световен мащаб), Лос Анджелис (4-ти) и Бостън (5-ти) вероятно няма да могат да го изместят скоро, посочват още анализаторите и акцентират върху поредната добра година, която имат водещите американски стартъп екосистеми: „Топ 10 на екосистемите в САЩ имаха добра година. Четири от тях запазиха класирането си - Сан Франциско (1-ви в световен мащаб), Ню Йорк (2-ри), Лос Анджелис (4-ти) и Вашингтон (19-ти). Пет от 10-те най-добри американски екосистеми подобриха своите глобални позиции - Бостън, Сиатъл, Чикаго, Сан Диего и Далас-Форт Уърт“.

И за да е пълно американското преъзходство в глобален мащаб, страната има впечатляващи резултати и по отношение на качеството. САЩ може да се похвали с 3 пъти повече еднорози от Китай.

„Докато САЩ поддържат начина си на мислене, предприемачество и поемане на риск, местните екосистеми ще продължат да процъфтяват и да привличат амбициозни предприемачи от цял свят“, категорични са от StartupBlink.

От Иван Гайдаров