Двe български стартъп компании -Efemarai и QuarkXR – ще вземат участие в акселераторската програма на Bosch - Bosch Startup Harbour, съобщиха от местния офис на развойното звено на индустриалния гигант Bosch.IO.

Основаната през 2021 г. Efemarai разработва платформа за тестване и подобрение на модели за машинно обучение, които в крайна сметка да помагат за решаването на различни проблеми в индустрии като здравеопазване, търговия, земеделие и т.н.

QuarkXR е основана през 2016 г. и оперира в сферата на XR/VR/AR. Tехнологичната компания разработва софтуер за визуализация на големи и комплексни 3D модели и позволява преноса на моделите в близко до реално време към потребителите с помощта на специализирани хедсети, гарантирайки високо качество на потребителското усещане.

Стартъпът е официален партньор на Deutsche Telekom в сферата на 5G и работи с пазарни лидери като HTC, Nvidia и Dell.

Как се създава успешна стартъп среда – на фокус Нидерландия Страната се нарежда на четвърто място в Европа по отношение на създаването на стойност за стартиращи предприятия Bosch Startup Harbour

Акселераторската програма е първата подобна инициатива на българското подразделение на Bosch за проекти в областта IoT и AIoT - Bosch.IO, у нас. Програмата е създадена в Германия и вече четири години работи на местния пазар.

Bosch Startup Harbour е с продължителност от четири месеца, а стартъпите, които бъдат одобрени, получават менторска подкрепа от експертите на компанията. Влизайки в програмата, те работят по реални проекти, чрез които да валидират своите бизнес решения и модели, като могат да се възползват и от обучения и уъркшопи, както и от най-новите технологии и тенденции в различните технологични направления.

Областите, към които насочват своята програма от Bosch, включват проследяване и минимизиране на екологичния отпечатък на електрическите велосипеди; смарт термотехнологии; иновативни решения, базирани на свързани смарт сензори; зелени технологии с фокус върху енергийната ефективност, кръгова и водородна икономика; метавселена; физически продукти с внедрени AI & ML технологии и т.н.

Досега в Bosch Startup Harbour участие са взели 35 стартъпа, разпределени в 6 групи. Статистиката показва, че процентът на оцеляване на участващите в програмата стартъпи е 80% след две години.