Предстоящият зимен туристически сезон ще донесе ръст от 5 до 10% на туристите спрямо година по-рано. Това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров. Според него 60% от туристите ще бъдат българи, а за прогнозирания ръст има няколко мотивиращи фактора.

„Единият от тях е, че успяхме да задържим много добро съотношение между цена и качество. В момента курортите в Европа поскъпват много, а ние задържахме цените на лифт картите и цените на услугите“, посочи министърът на туризма в предаването "Денят започва" по БНТ.

Илин Димитров добави, че има и много събития, които предстоят.

В Банско имаме Световна купа, която ще бъде гледана от милиони хора и това също е добра реклама. Курортът иска да стане "зелен" – ще бъдат купени електромобили и се строи частно летище за малки самолети, обясни той.

„Пампорово“ се превръща в почти целогодишна дестинация, хотелите работят и лятото, така запазват и служителите си и качеството си, каза Илин Димитров. „Боровец“ е близо до София, където ходят много софиянци, така че зимните ни курорти се развиват много добре, смята министърът на туризма.

Очаква се Мъск да посети ресторант до Белоградчишките скали през 2023 г. Негови представители са направили резервация в един от най-добрите ресторанти у нас

Тази година се очакват най-вече туристи от Гърция, Румъния, Северна Македония и Турция.

Всички медии говорят позитивно за България и за Белоградчишките скали, каза още Илин Димитров, напомняйки реакциите след като най-богатият човек в света Илон Мъск сподели и коментира публикация, изобразяваща природния феномен.