Банско спечели за 10-и път приза за най-добър ски курорт за България на World Ski Awards 2022, което му отрежда място сред най-добрите локации в Европа, научаваме от тазгодишната класация на World Ski Awards. Сред номинираните български зимни курорти в сайта на световната организация откриваме още Пампорово, Боровец и Витоша.

Световният шампион обаче е Вербие

Кацнал на слънчево плато на надморска височина от 1500 метра в сърцето на Швейцарските Алпи, със своите хижи с покриви от шисти, Вебрие е едно прекрасно алпийско село, което е и победител в тазгодишното издание на World Ski Awards. То е врата към ски зоната 4 Vallées, която разполага с близо 100 лифта и повече от 400 км ски писти за всички нива на опит. Местността около Вербие е определяна като рай за фрийрайд, който всеки скиор трябва да посети.

За разлика от други алпийски села в Швейцария, шампионът в World Ski Awards 2022 се слави и с незабравим нощен живот. Това е още един повод да го посетите още тази година.

Награден за „Най-добър ски курорт в Швейцария“ и „Най-добър ски курорт в света“ през 2021 г., Вербие също така предлага богато разнообразие от спортни и музикални събития, като Polaris Festival за електронна музика и прочутия Xtreme Verbier - Големият финал, посрещащ най-добрите фрирайдъри в света.

Още топ ски курорти, отличени от World Ski Awards 2022

Сред номинираните за ски курорт номер едно в света попадат още водещи дестинации - Оре (Швеция), Канданчу (Испания), Вал Гардена (Италия), Гармиш-Партенкирхен (Германия), Гейло (Норвегия) и Вал Торенс (Франция).

От по-близките до България дестинации правят впечатление кандидатурите на словенският Крвавец и румънският ски курорт Синая.

World Ski Awards е единствената световна инициатива, която оценява и излъчва победители за реални постижения в ски туризма във всяка от 25-те най-добри нации за ски туризъм в света. Стартирала през 2013 г., World Ski Awards има за цел да популяризира и поощри ски индустрията в целия свят. Тя е част от организацията World Travel Awards.

Гласуването за наградата се провежда онлайн на уебсайта на WSA. В него участват професионалисти, работещи в ски индустрията, както и потребители на ски услуги.

Ски туризмът е жизненоважен сегмент от световния пазар на пътувания и туризъм. Приблизително 400 милиона посещения на скиори се извършват всяка година в повече от 2500 ски курорта, които са дом на над 6 милиона хотелски легла.

CNN: Банско сред най-незаслужено подценяваните курорти в ЕвропаБългарският курорт се нареди до други 20 незаслужено непознати дестинации Банско пък е най-големият ски център на Балканите. Курортът разполага с 15 лифта и 75 км обработени писти, подходящи за начинаещи и опитни скиори. Най-високата точка на ски центъра е 2560 м, а най-ниската - 1000 м. 16 км ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързва ски зоната с града. Градът е домакин на състезания от календара на ФИС за Световната купа по ски и сноуборд.