Масова е практиката, когато планираме пътешествие, да търсим добре известни дестинации. Щом им се наситим обаче, започва истинското преоткриване на красивите и вълнуващи места на планетата. Вместо да губите време, опитвайки се да посетите най-желаните туристически дестинации в Европа, може да заситите глада си за чужда култура и история, започвайки от най-подценяваните места на континента.

Оставяйки на заден план кафенетата в Париж и вкусната храна в сърцето на Барселона, CNN насочи поглед към дестинации, останали неоправдано в периферията. В списъка от 21 забележителности виждаме и българският ски курорт Банско, наред с други недооценени кътчета в Румъния, Швейцария, Франция, Гърция, Дания, Финландия, Германия и много други.

Карането на ски в Алпите, независимо дали във Франция, Швейцария или Австрия, може да бъде чудесно преживяване, но и доста скъпо. Именно тук си проправя път Банско, пише изданието. То описва курорта като “най-голямата ски зона в България”, която предлага “едни от най-добрите зимни спортове в Европа” и няма да оставите банковите сметки изчерпани. Комплименти получават още снежната покривка на пистите и разнообразието от развлечения, на които туристите може да се отдадат след карането на ски.

След подценяваните, но заслужаващи да бъдат посетени са още Норич, Англия, където има кръчма за всеки ден от годината и църква за всяка неделя, и Северен Уист, Шотландия, до чиито най-диви места може да стигнете само с ферибот.

За франкофоните любопитно място ще бъде Оранж, Франция. Там може да разгледате римски театър, който датира от първи век след Христа. Традиционно всяка година в града се провежда оперен фестивал.

От България до Словакия: 6-те най-изгодни ски курорта Европейците се борят да оцелеят в условия на висока инфлация, но надали много от тях ще се откажат от традиционната зимна ваканция

За чаша ирландско уиски тръгнете към дивия Атлантически път, който се простира по западното крайбрежие на Ирландия от Корк до Донегал. Той с право е възхваляван за безмилостната си природа и епична красота. Встрани от брега има по-тих, скромен пейзаж, който виждат по-малко туристи: ирланската средна земя, която включва окръзите Лонгфорд, Уестмит, Офали и Лаос.

Когато имате възможност, отидете в Базел, Швейцария. Струва си да поплувате в Рейн през лятото.

Ако търсите по-близка дестинация, може би на север, в Румъния, добър избор са Западнорумънските планини, известни още и като Планини Апусени. Смята се, че те са сред най-дивите кътчета на Стария континент. Дом са на голяма популация от европейски кафяви мечки, както и вълци.

За почитателите на гръцката култура предложенията са две - Загори и Патмос.

Разбира се, може да отправите поглед и към по-северните части на континента. Например към Хене Странд, Дания, където ще бъдете омагьосани от разбиващите се в крайбрежието вълни и ободряващо хладния вятър. Незабравимо ще бъде пътешествието ви и до Финландия, особено ако се отбиете до Нелим и езерото Инари. Районът, където се намират, е отдалечен и див, идеален за каяк, къмпинг и плуване. Есенните цветове тук са едни от най-зашеметяващите в света. Може да имате и шанса да наблюдавате северното сияние.

България в Топ 50 на най-посещаваните страни в Google Street View през 2021Google Street View навършва 15 години

CNN препоръчва също така да дадете шанс на белгийския град Антверпен и германския Висбаден. Дом на 26 термални минерални извора, Висбаден е бил в бизнеса с уелнес дълго преди това да се превърне в тенденция за пътуване през 21-ви век. Този красив град обаче не е само за успокояване на болките в ставите и почивка и възстановяване. Известен е и със своето пенливо вино.

Сред най-подценяваните европейски дестинации са още Сардиния в Италия, Вилнюс в Литва, Ротердам в Нидерландия, Калмар в Швеция, националния парк Бяловиежа в Полша, Прищина в Косово и Пула в Хърватия.

Апетитът за пътешествия може да отведе търсачите на спиращи дъха пейзажи в Испания. И по-точно в планинската верига Лос Пикос в северната част на страната. Назъбените й върхове се издигат внушително към небесата.