През вековете човечеството е опитвало различни методи, за да предизвика дъжд в борбата си за препитание. В митовете и легендите на всеки народ могат да бъдат намерени много ритуали и молебени за дъжд, но свидетелства за техния ефект липсват.

С технологиите нещата не стоят така, обръщат внимание от Euronews и описват начините, по които човекът използва технологичното си и научно развитие, за да направи това, което не се е отдавало на предците му. А тези достижения опредлено имат значение с оглед на факта, че до 2025 г. 2/3 от населението на света може да се сблъска с недостиг на вода.

Иновативните технологии се използват за намиране на устойчиви източници на питейна вода за света - от регулиране на времето до извличане на вода от въздуха.

Засяване на облаците

Засяването на облаци е технология за промяна на времето, която подобрява способността на облаците да произвеждат дъжд. Преди самолетът да се издигне в небето, синоптиците трябва да изберат подходящия облак за засяване. Такива са само купестите облаци заради вътрешната им възходяща тяга.

Пилотите позиционират самолетите си в долната част на облаците и запалват сигнални ракети, заредени с хигроскопични частици сол, които се издигат нагоре в облака и привличат малки водни капки. Тези водни капки се съединяват и увеличават размера си, а нарастването на тежестта им води до валеж.

Кой иска да е вечно млад? Учените вече знаят какОткритието има потенциал за терапевтична употреба при заболявания като рак и деменция

В регионите, в които всяка година падат малко валежи, това е ценен източник на вода, който изисква минимална консумация на енергия, посочват от Euronews - един час сеитба може да се превърне в до 100 000 кубични метра вода.

Към днешна дата повече от 50 държави по света извършват засяване на облаци. Този процес се използва не само за увеличаване на валежите, но и за намаляване на размера на градушките в по-студените региони. Потискането на градушките може значително да намали щетите, причинени от гръмотевични бури.

От морска в питейна и вода от въздуха

В пустинните райони с малко езера и реки жителите търсят питейна вода от морето. Понастоящем Дубай, например, получава повече от 90% от водата си от крайбрежието.

С помощта на процеса на обратна осмоза големите инсталации за обезсоляване могат да произвеждат големи количества питейна вода.

Съществуват и хидропанели, които, използвайки силата на слънцето, могат да произвеждат питейна вода от влагата във въздуха. Водните стопанства, използващи тази технология, не се нуждаят от допълнителна енергия, което означава, че могат да се използват извън основната мрежа, далеч от съществуващата инфраструктура.

Тъй като населението на света продължава да нараства експоненциално, ще нараства и потреблението на вода. Затова подобни иновации са от съществено значение за осигуряването на нови начини добив на питейна вода.