Пандемията от COVID-19 беше мащеха за едни и майка за други. Докато някои индустрии преживяха и продължават да преживяват сериозни катаклизми, други се радваха на взривен растеж, което предполагаше наемането на много нови служители.

Пример за това е технологичната индустрия. Тя обаче също така е пример за това какво се случва с пазара на труда в тези сектори, след като ситуацията се нормализира. А то може да се опише само така – голямото освобождаване.

И все пак място за паника няма, смятат от платформата за кариерна ориентация CareerFitter и посочват сферите, в които се очаква да бъдат разкрити най-много работни места в глобален мащаб.

Здравна сфера

Домашните санитари и здравни асистенти се оказват едни от най-търсените по време на пандемията и тази тенденция ще се запази, смятат от платформата. Тези професии включва ежедневни грижи за възрастни и болни хора, в това число прилагане на лекарства, мерене на температура и кръвно налягане на пациентите, обслужване и разходки.

Мениджърите на медицински и здравни услуги също ше бъдат търсени в постпандемичните години. Тяхната работа включва планиране, ръководене и координиране на бизнес дейностите на доставчиците на здравни услуги.

Готови ли сте да работите на 80 години - и след това? Не само Джо Байдън преминава активно през златните си години. Броят на работещите американци на възраст над 80 години се е увеличил от 1980 г. насам


Готвачи

Ако вече обичате да готвите за хора, е време да направите това срещу заплащане, съветват от CareerFitter, тъй като това ще бъдат едни от най-търсените кадри в световен мащаб през 2023 г.

Туристическият сектор, хотели и ресторанти бяха едни от най-засегнатите индустрии по време на пандемията, което се отрази на заетостта в тези сектори. Сега те се очаква да преживеят своеобразен Ренесанс, а най-хубавото е, че за да влезете в него, не се изисква висше образование.

Повечето готвачи усвояват уменията си чрез професионален опит. Въпреки това курсове не липсват, а заплащането за тази позиция се очаква да се увеличава.

През 2019 г., например, шеф Гордън Рамзи е спечелил около 63 милиона долара. Това показва, че перспективи пред професията не липсват.

Хвани ме, ако можеш: Неопитни хора наемат опитни, за да си намерят работаРъстът на онлайн интервютата по време на пандемията доведоха и до ръст на кандидатите, които се опитват да измамят системата, като наемат хора, които действат от тяхно име

Разработка на софтуер

Въпреки че технологичната сфера е основен пример за сътресенията на пазара на труда при прехода нормалност-пандемия-нормалност, софтуерните разработчици ще останат на гребена на вълната и нуждата от хора с подобни умения и знания ще расте. Ако обичате да откривате грешки в приложения и да разработвате такива, а все още това ви е само хоби, то 2023 г. ще ви даде достатъчно възможности за професионално развитие.

Най-хубавото е, че дори да нямате много знания в сферата, има достатъчно курсове, които в рамките на няколко месеца ще ви дадат всичко нужно. Почти.

В тази група попадат и уеб-разработчиците. В крайна сметка, в днешно време няма организация или услуга, която може да просъществува без интернет присъствие. Затова и тази професия още дълго се очаква да бъде сред водещите. Допълнително предимство е, че можете да си я работите от вкъщи.

Поколението Алфа е готово за работа (но се кани да се пенсионира на 50)26,2% от децата на възраст между 5 и8 години искат да бъдат лекари, медицински сестри или здравни специалисти


Киберсигурност

Като основна част от стратегията на всяка една компания в днешно време киберсигурността е поле, което постоянно има нужда от прилив на свежа кръв.

Обичате компютрите и решаването на проблеми? Тази работа може да идеална за вас. Като специалист по информационна сигурност ще помагате на компаниите да защитават критичните си данни и ще предлагате решения за предотвратяване на кибератаки. Ще оценявате проблемите със сигурността, с които компаниите могат да се сблъскат, и ще разработвате планове за защита.

Въпреки че много работодатели предпочитат кандидати с академична подготовка, това в крайна сметка е сфера, в която практическите умения са изключително важни.

Логистика

С всички тези разговори за веригата за доставки през последните няколко години не е изненадващо, че експертите в тази сфера ще продължат да бъдат търсени. Обикновено в нея се търсят добре организирани хора, които могат да координират както своята дейност с тази на други хора и организации, така и дейностите, в които не са пряко ангажирани.

Боб Айгър – от прогнозата за времето до телевизионната зала на славатаПрез 2022 г. неговото финансово състояние се оценява на стотици милиони долари, а знаете ли колко е първата му заплата?

Специалистите по логистика могат да намерят реализация далеч отвъд чисто логистичните компании. Такива са нужни за всяка производствена индустрия, тъй като начинът, по който продуктите достигат до потребителите, е изключително важен за техния успех и затова са готови да осигуряват добри условия за хората, които го гарантират.

Ако изберете това поприще, вие ще се грижите компанията да разполага с доставките, необходими за производството на нейните продукти, както и за това готовият продукт да стигне до правилната дестинация.

Работа с данни

Технологичното общество експоненциално произвежда все повече данни и информация, а компаниите използват тези данни, за да подобрят ефективността и рентабилността си. За да сте им полезни обаче, трябва да имате аналитичен ум, компютърни умения, страст към необработените данни и желание да ги превърнете в информация, която може да бъде разбрана и да се превърне в основа за информирани решения.

Специалистът по данни събира и организира постъпващата информация, анализира организираните данни и обяснява резултатите по опростен начин, така че другите да могат да ги разберат, след което изготвя препоръки въз основа на резултатите от направените констатации.

Разбира се, тези, които се ориентират в тази посока, трябва да имат предвид, че изкуственият интелект вече е на сцената и ще става все по-добър. А той е създаден именно затова.