Apple рискува да прекъсне серията си от 14 тримесечия на растеж по време на пиковия празничен период, след като хаосът в Китай от последния месец засегна и работата на най-големия завод за сглобяване на iPhone в страната. Тази ситуация е напът да се превърне в най-голямото предизвикателство за компанията по веригата за доставки от началото на пандемията, акцентира Financial Times.

Анализаторите масово редуцират прогнозите за приходите на Apple, след като на 6 ноември от групата предупредиха, че фабриката на производителя Foxconn в Джънджоу е със "значително намален капацитет" за моделите от висок клас iPhone 14 Pro и Pro Max. Въпреки че Foxconn е прехвърлила част от производството на iPhone в други свои заводи в Китай в стремежа си да компенсира недостига от Чжънчжоу, времето за изчакване на устройствата се е увеличило почти двойно - до 37 дни, в сравнение с преди един месец, сочат данните на Counterpoint Research.

В понеделник Evercore ISI намали прогнозите си за приходите на Apple за декемврийското тримесечие с 8 млрд. долара - 122 млрд. долара, което предполага, че те ще бъдат с 2 млрд. долара по-малко от отчетените преди година 124 млрд. долара. Ако тази прогноза се окаже точна, това ще бъде първият спад на годишна база за което и да е тримесечие от началото на 2019 г. насам.

Протестите в Китай предизвикаха силен спад на азиатските фондови борсиИндексът MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се срина с 2,2%, движен от масовите продажби на китайските пазари

Ситуацията в мегазавода за iPhone - известен като iPhone City, остава нестабилна, след като миналата седмица част от 200 000 работници в завода влязоха в сблъсък със силите за сигурност заради обещани бонуси и лоши условия на труд. Това допълнително утежни веригата за доставки на фона на множеството протести срещу антиковид мерките в Китай.

По думите на Том Форте, анализатор в инвестиционната банка DA Davidson, най-голямото предизвикателство пред Apple е, че компанията не може да диверсифицира дейността си от Китай достатъчно бързо. Повече от 95% от iPhone се сглобяват в Китай, а трансферът на производства към Индия, Бразилия и Югоизточна Азия се очаква да отнеме години.

Проблемите в производството идват, след като Apple се справи добре по време на пандемията и се похвали с три години рекордни печалби. Но проблемите на Foxconn, причинени от строгите ограничения на властите по отношение на пандемията, поставиха компанията в уязвима позиция. Според Wedbush Securities, група за финансови услуги, технологичният гигант губи около 1 млрд. долара седмично от нереализирани продажби на iPhone.

Самото производство пък се очаква да бъде ограничено с до 8-10 млн. бройки, а анализаторите прогнозират нетната печалба на Apple да се свие с 6,2% през това тримесечие и да достигне 32,5 млрд. долара, съобщава още Financial Times.

Преди шест седмици се очакваше приходите през най-важното тримесечие за Apple – това около празниците, да достигнат 128,5 млрд. долара, но сега анализаторите очакват ръст от само 1% - 125,1 млрд. долара. Тази оценка вероятно ще се понижи още през следващите седмици.

В рамките на тази година акциите на компанията са се сринали с 21%.