Европейската комисия съобщи днес, че потвърждава препоръката си за замразяване на 65% от средствата за Унгария по фондовете за сближаване. Предложението предстои да бъде гласувано на 19 декември от Съвета на ЕС и за да бъде утвърдено, следва да бъде подкрепено с квалифицирано мнозинство, се отбелязва в съобщение на комисията.

Първоначално представено на 18 септември, предложението на ЕК предвижда замразяването на 7,5 милиарда евро по програми от фондовете за сближаване.

Европейският парламент настоява ЕС да замрази финансирането за УнгарияСпоред ЕП рискът от злоупотреба със средства на ЕС в Унгария продължава да съществува

Според ЕК, въпреки предприетите от Будапеща стъпки досега, все още остават съмненията, че европейските средства може да бъдат използвани в разрез с европейските правила. Допълва се, че Унгария не е успяла да приложи в срок до 19 ноември подготвените мерки. Комисията отбелязва, че сред тези мерки са въвеждането на съдебен надзор над решенията на прокуратурата.

Комисията уточнява, че днес е дала одобрение за унгарския план за икономическо възстановяване. Когато стане възможно средствата да бъдат отпуснати, те ще послужат включително за намаляване на зависимостта на Унгария от вноса на горива, отбеляза на пресконферениця зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. В съобщението на комисията се пояснява, че 5,8 милиарда евро по плана ще бъдат отпуснати, едва след като Будапеща изпълни 27 поставени условия.