Холандия ще подкрепи присъединяването на Румъния и Хърватия към Шенгенската зона на срещата следващата седмица в Брюксел, но ще каже „не“ на България, съобщава dutchnews.nl, цитирайки правителствено решение от днес.

Премиерът Марк Рюте каза на пресконференция в петък следобед, че решението да не се подкрепи членството на България в Шенген не е политическо, а е основано на факти. „Подходихме достойно“, каза той, добавяйки, че не смята, че Нидерландия е единствената страна, която има съмнения относно България. „Мисля, че ситуацията е по-нюансирана и при други държави-членки“, коментира той.

Външният министър Вопке Хукстра заяви, че е „твърде рано” да се даде съгласие за присъединяването на България, съобщи обществената медия NOS. По думите му Нидерландия може да преразгледа въпроса, едва когато стане ясно, че в страната има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Миналия месец българските евродепутати се обърнаха към премиера Марк Рюте да позволи на страната им, както и на Румъния и Хърватия, да се присъединят към Шенгенското пространство на 1 януари 2023 г.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите страни е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС на 8 декември.

Сценарият, в който България може да бъде отделена от тандема с Румъния, е твърде тревожен, защото не е известно кога темата ще влезе отново в дневния ред на 22-те страни от Шенген.