Европейската комисия призова днес Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство. Това се казва в съобщение на комисията.

Днес еврокомисарите са били запознати с оценка на значителните постижения на трите държави в прилагането на правилата за Шенген. В продължение на години тези държави допринасят значително за добрата работа на Шенгенското пространство, включително при пандемията и наскоро, откакто са изправени пред последиците от войната в Украйна, се посочва в съобщението. Макар трите държави да са обвързани отчасти с правилата за Шенген, проверките по границите с другите страни от ЕС са запазени, отчита комисията. Пълното присъединяване към Шенгенското пространство е изискване за тези държави и следователно трябва да им бъде разрешено да се присъединят, щом изпълняват условията.

ЕК настоява, че разширяването на Шенген ще повиши сигурността с допълнителна защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество. Според оценката премахването на граничните проверки ще спести време и ще улесни хората и бизнеса.

България е въвела силно управление на границите с ефективно наблюдение и систематични гранични проверки. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет чрез международното полицейско сътрудничество, включително с Европол. Шенгенската информационна система е добре изградена. България показа, че разполага с необходимите структури, които да гарантират спазването на основните права, като осигурява достъп до международна закрила и спазва забраната за отблъскване на мигранти, се допълва в становището на ЕК.

Румъния също е поощрена за граничната охрана, борбата с незаконната миграция и трафика на хора.

България и Румъния успешно завършиха процеса на оценка по Шенген през 2011 г., Съветът на ЕС призна завършването на процеса на оценка в две отделни заключения, но не е взето решение за премахване на вътрешните граници повече от 11 години, отчита комисията. Предвид времето, изминало от 2011 г., както и с оглед укрепване на взаимното доверие и като се отчитат промените в шенгенските правила от 2011 г. насам, България и Румъния направиха съвместно изявление в Съвета на ЕС през март 2022 година. България и Румъния поканиха експерти на доброволни начала, съгласувано с ЕК, за да се запознаят с прилагането на промените, отбелязва комисията.

Отчита се, че новата проверка през октомври тази година е потвърдила, че България и Румъния не само са продължили, но и значително са разширили прилагането на правилата. Двете държави са доказали, че са пример за прилагането на шенгенските правила, заявява ЕК. Изразена е също положителна оценка за Хърватия.

Комисията пояснява, че на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува по въпроса за пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Допълва се, че наскоро Европейският парламент подкрепи приемането на трите държави в Шенген и призова за решение до края на годината.

Нидерландия отново спря България за Шенген Днес ще бъде публикуван докладът от последната експертна проверка от Европейската комисия за готовността на България да стане част от европейското безвизово пространство
Съветът на ЕС ще прецени как ще се гласува по въпроса за разширяването на Шенген, заяви еврокомирасят по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция при представянето на положителната оценка на ЕK за приемането на България, Румъния и Хърватия в европейското пространство без гранични проверки. Тя поясни, че се подготвят две гласувания - едно за България и Румъния, и второ - за Хърватия. Йохансон съобщи, че нидерландски представители са предприели допълнителна проверка за готовността за присъединяване в България и Румъния. По думите ѝ днешната изцяло положителна оценка на ЕК, в която се съдържа призив трите държави да бъдат приети без отлагане, е подкрепена от двамата шведски представители, участвали в общоевропейската проверка у нас и в Румъния през октомври.
Еврокомисарят уточни още, че най-новата проверка засяга въпросите за защитата на данните и издаването на визи. Това ще помогне допълнително за отговор на всички останали въпроси от някои държави.
По думите на Йохансон не е вярно, че нидерландският парламент е призовал за вето над приемането на България и Румъния. Поискани са били допълнителни данни. „От гледна точка на ЕК вече разполагаме с всички данни. Готови сме да предоставим всичко, което допълнително може да бъде поискано от държавите в ЕС“, заяви еврокомисарят.
„Ако бъде взето положително решение в Съвета на ЕС, това ще бъде историческа стъпка. ЕС е готов да посрещне трите страни в Шенген, а те са готови да се присъединят. Чакането беше много дълго, очакванията са големи.“, каза Йохансон.