Европейската комисия предлага пълна отмяна на споразумението за облекчен визов режим между Европейския съюз и Русия, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя изрази надежда, че Съветът на Общността ще одобри решението още тази седмица, така че от следващата то да влезе в сила, предава Българското национално радио.

Предложението идва, след като миналата седмица министрите на външните работи взеха политическо решение в тази насока на неформалното си заседание в Прага.

"Не може една страна да получава визови облекчения, докато продължава да води разрушителна външна политика и военна агресия срещу Украйна, като по този начин показва пълно пренебрежение към международния ред, основан на правила", каза еврокомисар Йохансон.

"В момента няма основание за доверие, нито за привилегировани отношения между ЕС и Русия. Тази отмяна означава, че руските граждани повече няма да могат да се възползват от такъв достъп до Общността, като, например, за туризъм. Те ще преминават през по-дълги и по-скъпи процедури, чиито цени ще скочат над два пъти, както и през по-дълъг процес на кандидатстване за визи и повече ограничения за многократно влизане", поясни Йохансон.

Комисията ще даде насоки за действия при издаване на визите, така че страните-членки да действат заедно и координирано. Йохансон поясни, че ЕС остава отворен и ще защитава руснаците, които се нуждаят от закрила - журналисти, дисиденти, правозащитници, студенти и хора, които пътуват по семейни причини. Но, от друга страна, страните-членки трябва да могат да отказват издаването на визи за някои категории руски кандидати, които биха могли да се окажат потенциална заплаха за обществената им политика, вътрешната сигурност или международните отношения.

Еврокомисар Йохансон съобщи, че предложението е за издаването на визи за страните от Шенген, но изрази убеждение, че към него ще се присъединят и държавите-членки, които все още са извън пространството за свободно движение, сред които е и България.