Военните запаси на страните от Европейския съюз са силно изчерпани след изпращането на оръжия в Украйна, предупреди ръководителят на външната политика на Общността Жозеп Борел, цитиран от БГНЕС.

По време на дебат с депутати от Европейския парламент топ дипломатът призова държавите-членки да попълнят арсеналите си, като заяви, че най-добрият начин за това е до го направят заедно, защото това ще бъде по-евтино.

Борел също така призна, че ЕС е трябвало да започне да обучава украинските войски още преди година, когато някои държави-членки призоваваха за това. Той заяви, че ако това се беше случило, Европа щеше да е в по-добра ситуация.

Миналата седмица на неофициална среща на европейските министри на отбраната в Прага беше обсъдена мисия за военно обучение на ниво ЕС в Украйна, както и по-добро обединяване на военно оборудване и ресурси.

През юли ЕС увеличи финансирането на военната подкрепа за Украйна с 500 млн. евро.

След Чернобил все още растат радиоактивни гъби Открити са изотопи на цезий-137


От началото на войната на Русия в Украйна ЕС е предоставил на Киев военна помощ на стойност около 2.5 млрд. евро чрез т.нар. европейски механизъм за мир, като част от оръжията са от собствените запаси на страните.

Но някои дъжрави от Общността вече отправят редупреждения за изчерпване на оръжейните им запаси. Миналата седмица германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт заяви, че Берлин "достига границите на това, което да даде от Бундесвера".

През юли шестте най-големи европейски държави не предложиха нова двустранна военна помощ за Украйна, според Института за световна икономика в Кил.