Петролът отчете повишение във вторник, след като ден по-рано държавите от петролния картел ОПЕК и техните съюзници от формата ОПЕК+, сред които е и Русия, взеха решение да намали добивите за първи път от повече от година насам.

ОПЕК+, коалиция от 23 държави, ръководена от Саудитска Арабия и Русия, се съгласи на огромни съкращения на добива през 2020 г., когато пандемията от COVID-19 доведе до срив на цените. Миналата година обаче картелът започна отново да увеличава умерено производството си.

Суровият петрол поскъпна до почти 140 долара за барел през март, след като Русия нахлу в Украйна. В следващите месеци обаче "черното злато" се върна под 100 долара за барел на фона на опасенията от рецесия, локдауните в най-големия потребител Китай и преговорите за иранската ядрена програма, които биха могли да върнат иранския суров петрол на пазара.

ОПЕК+ заяви, че е взела решение да намали добива със 100 000 барела на ден през октомври, връщайки се на нивото на производство от август.

Ядрената сделка с Иран може да промени драстично петролния пазарВръщането на ядрената сделка с Иран на масата за преговори изглежда неизбежно

Както се очакваше, този ход подразни Съединените щати, които поддържат тезата, че добивите трябва да се запазят, за да се насърчи световния икономически растеж. Вашингтон настояваше държавите от ОПЕК+ да увеличат добива, за да намалят цените на енергията, които подхранват рекордната инфлация.

А в опит да ограничи финансирането на войната в Украйна от страна на Москва, групата на развитите държави от Г-7 обяви, че ще предприеме стъпки за ограничаване на цената на руския петрол.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 2.9% в сутрешната търговия до 89.31 долара за барел, а тези на сорта брент останаха стабилни на ниво от 95.70 долара за барел.