Руснаците традиционно осигуряваха съществена част от доходите от туризъм в много европейски страни. Нивото на отказите за издаване на европейска виза за тях бе едно от най-ниските в цял свят. Пандемията обаче постави растящия туристически поток на пауза, а със започването на военните действия на Русия в Украйна през февруари тази година той почти спря.

По данни на Асоциацията на туроператорите в Русия, туристическите пътувания от Русия за Европа през лятото на 2022 г. са намалели с 90-95%. През септември ЕС спря опростения визов режим с Русия, част от европейските страни прекратиха приема на заявления за издаване на визи на руски граждани.

Тази промяна поставя на дневен ред един важен за редица индустрии въпрос - колко печелеше Европа от руски туристи?

През последните 10 години Русия бе лидер по заявки за получаване на шенгенска виза. През 2019 г. са подадени над 4,1 млн. заявления, 82% от получените визи са издадени като многократни. Този показател стана един от най-високите в света, а нивото на отказите за руснаци бе един от най-ниските - само 1,5%.

По-малко туристи на родното ЧерномориеПоляците и чехите, заедно с румънците, най-често почиват у нас

По данни на Европейската комисия, в топ 5 на страните по брой издадени визи на руснаци преди пандемията са Финландия, Испания, Италия, Франция и Гърция, пише Forbes.

В понеделник, 12 септември, в сила влезе решение на Европейския съюз за спиране на споразумението за опростен визов режим с Русия.

По информация на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР), представителствата на Белгия, Дания, Литва, Латвия, Нидерландия, Полша, Словакия, Чехия и Естония вече са прекратили приема на заявления от граждани на Русия за оформяне на туристически визи.

Сред “лоялните страни” на Европейския съюз, които до този момент не са спрели приема на документи от руснаци, са Унгария, Гърция, Италия, Испания, Франция, а също така Кипър с неговата национална виза.

Къде почиваха традиционно руснаците?

До пандемията руските туристи активно пътешестваха из Европа, увеличавайки всяка година разходите, които правят в тези страни. По данни на граничните служби на Русия, през 2019 г. от 20 чужди страни, популярни сред руснаците (по отношение на изходящия туристически поток), девет са от Шенгенското пространство.

Челната тройка е Германия (1,42 млн. туристи), Италия (1,36 млн. туристи) и Испания (1,06 млн. туристи).

Лято 2022: Бум в туризма на БалканитеТурция, Гърция и Хърватия се доближават до нивата от рекордната за сектора 2019 г.

По това време 900 000 туристи от Русия са отишли в Гърция, Франция, а Чехия е приела 600 000, Австрия - 270 000, Холандия - 260 000, Швейцария - 250 000.

Общо около 8 милиона руснаци са посетили страните от Шенген през 2019 г. - това е почти 17 % от общия годишен изходящ туристически поток от Русия.

От популярните дестинации може да отбележим още две, които засега не са част от Шенгенската зона - Кипър (800 000 туристи от Русия) и България (400 000 туристи).

По данни на OneTwoTrip, услуга за планиране на пътешествия, предоставени на Forbes, през 2019 г. делът на резервациите в страните от Шенгенската зона възлиза на 32% от общия обем на продажбите на всички чуждестранни дестинации. На първо място по популярност от европейските страни са били Италия (6,4% от всички чуждестранни поръчки), Германия (5%), Испания (3,7%), Чехия (3,4%) и Франция (3%).

В сайта за резервиране на хотели Ostrovok.ru данните показват, че през 2019 г. на страните от Шенгенската зона са се падали над половината от всички направени поръчки за чужбина. 11% от тях са били за Италия, други 7% - за Испания, по 6% - за Германия и Франция, и 4% - за Чехия.

Според генералния директор на компанията “Фаворит” Анастасия Семенова, сегашните условия не са по-сложни от тези през 2020 г. Дори са малко по-прости, уверена е тя, тъй като не всички страни на ЕС са подкрепили идеята за пълна забрана за влизане на руснаци.

Ние бяхме чартърен европейски туроператор, т.е. изпращахме руски туристи през цялата година до всички популярни страни от Шенген: Италия (през лятото до Сицилия и Римини, през зимата до Верона и Алпите), Испания, България, казва Дария Домостроена, представител на туроператора “Интурист”.

Според нея след 2019 г. много неща са се променили: потокът от туристи към Европа рязко е намалял през последните две години на пандемията от коронавирус, така че отказът на визи от редица страни през 2022 г. вече не е толкова важен фактор за бизнес развитието.

Гърция очаква рекордна година за туризмаВсяка седмица в Гърция пристигат един милион туристи, заяви ресорният министър Василис Кикилиас

Сега, както всички туроператори, ние се преориентираме към достъпни дестинации и преди всичко към вътрешния туризъм, подчертава Домостроена.

Колко пари харчеха руснаците?

През двете години преди пандемията от коронавирус, който парализира световната туристическа индустрия, Русия бе една от най-динамичните страни по ръст на разходите на нейните граждани за чуждестранен туризъм.

По данни на Световната туристическа организация на ООН (UNWTO), през 2018 г. разходите на руснаците за чуждестранни пътувания са възлизали на 34,5 млрд. долара, което е с 11,2% повече спрямо година по-рано.

През 2019 г. те са похарчили вече 36 млрд. долара. Тогава Русия зае седмо място в света по разходи на гражданите си за пътувания зад граница.

Повече от всички през 2019 г. за пътувания в чужбина са похарчили китайските туристи - $277,3 млрд, следват ги гражданите на САЩ — $144 млрд. и на Германия — $94 млрд.

През първата година на пандемията разходите на руснаците за пътешествия се понижиха от $36 млрд. до $9,1 млрд.

Еврокомисията иска пълна отмяна на визовото споразумение с РусияПредложението идва, след като миналата седмица министрите на външните работи взеха политическо решение в тази насока на неформалното си заседание в Прага

В доклад на UNWTO, публикуван през пролетта на 2022 г., се казва, че военните действия на Русия срещу Украйна рискуват да попречат на връщането на доверието в глобалното пътуване и може да доведат до загуба на 14 млрд. долара приходи от туризъм в световен мащаб само тази година.

През март ATOR обяви списък на страните от ЕС, които ще претърпят най-големи финансови загуби поради намаляване на туристическия поток от Русия: Унгария, Италия, Испания, Чехия (а също и Кипър, който не е член на ЕС).

Според оценка на Националния статистически институт на Испания (INE), разходите на руснаците през 2019 г. в местни туристически дестинации (преимуществено в Каталуния, Валенсия, Андалусия и на Канарските острови) са възлизали на 1,36 млрд. евро. Техният дял е 2,8% от общо 48,9 млрд. евро, които чуждестранните туристи похарват в страната през 2019 г.

Италия може да изгуби около 1 млрд. евро приходи от руските пътешественици, които традиционно са в топ 3 на най-платежоспособните гости на страната, след китайците и американците.

Най-популярните италиански дестинации за руснаците са Римини, Рим и Венеция.

Ваучерите ще са валидни и за туристически услугиТе ще може да се използват и в зимните курорти

По предварителна оценка на асоциацията Federalberghi, за 2022 г. само италианската столица поради отсъствието на руснаци е загубила около 150 млн. евро.

През 2021 г. Гърция планира да излезе от докризисните показатели по количество руски туристи. До началото на пандемият, през 2019 г., в страната са почивали 600 000 руснаци. През периода 2013-2014 те са били близо 1 милион, а стойността н пътуването средно е възлизала на около 1000 евро на човек. Така сметките показват, че в най-добрите години на руските туристи Гърция е печелила около 1 млрд. евро годишно.

Кипър, който дълго време без любимо място за почивка на руснаци и украинци, през 2022 г. вече отчете спад на приходите с 600 млн. евро.

Като основна причина за това президентът на управителния съвет на Кипърската хотелиерска асоциация Харис Лоизидес посочи затварянето на въздушното пространство на Европейския съюз за руски самолети. Според него сега хотелските оператори водят руснаци на острова през Сърбия, Грузия и Израел.