За хиляди американци няма по-хубаво нещо от ваканционен (при това луксозен) втори дом в Европа. С рязкото спадане на стойността на еврото, заинтересовани купувачи се стичат към Стария континент в търсене на добра сделка.

Според компанията за недвижими имоти Knight Frank, за първите пет месеца от началото на 2022 г. има 37% ръст на търсенето на френски имоти от страна на американци, в сравнение със същия период миналата година.

Градове из цяла Европа са обект на интерес. Сред най-привлекателните дестинации са Париж, Венеция, Тоскана, Майорка, Сардиния и др.

Според португалските имиграционни и гранични служби броят на американците, живеещи в страната, се е удвоил от 3300 през 2018 г. на 6900 през 2021 г. Съгласно португалската програма „Златна виза“ американците, които купуват имот в Португалия, трябва да прекарват само седем дни годишно в страната, за да отговарят на условията за гражданство след пет години, пише Euronews.

Гърция е друга популярна дестинация. Местните брокери отчитат 40% ръст на заявките през април-юни, сравнено със същия период година по-рано.

Най-скъпите и най-евтините дестинации в Европа тази годинаСредната цена на най-евтините самолетни билети до Европа е спаднала с 15.1% спрямо миналата година

Американските граждани се интересуват и от градски, и от селски имоти, казва Марк Харви от Knight Frank.

В миналото интересът им беше насочен към градове, предлагащи култура и връзка от Рим до Париж и от Барселона до Флоренция. Но сега виждаме, че купувачите от САЩ се насочват към традиционни зони с повече слънце, което е отклонение от нормата.

Защо американците се местят в Европа?

Най-значимият фактор в тази тенденция е обезценяването на еврото. През юли европейската валута падна под стойността на долара за първи път от 20 години нас.

Стремителният спад се дължи отчасти на войната в Украйна и надвисналата заплаха от рецесия. Американският долар, от друга страна, остана сравнително силен, благодарение на повишаването на лихвените проценти и отчасти благодарение на репутацията си на „сигурно убежище“ по време на сътресения.

Еврото струва колкото долара за първи път от 20 години. Защо това е важно?Еврото претърпя сериозен спад след инвазията на Русия в Украйна през февруари

„Тъй като Фед затяга паричната политика по-агресивно от еврозоната, за да се бори с инфлацията над целевата стойност, доларът поскъпва спрямо еврото“, казва Еверет-Алън от Knight Frank.

Промяната в курса на валутите се отразява върху покупателната способност. Сега американците могат да получат повече за парите си в Европа, отколкото преди. Европейците, от своя страна, получават по-малко в САЩ, отколкото в предишни години.

По-бавно ли поскъпват имотите в Европа?

Друг важен фактор за интереса на американците са сравнително по-ниските цени на имотите. Според индекса на Knight Frank, в САЩ в момента недвижимите имоти поскъпват бързо. Девет от 20 страни, в които цените на имотите се увеличават най-бързо, са в САЩ. В топ 3 са Финикс, Маями и Сан Диего. При тях е регистриран скок от 29% и повече.

За сравнение цените в някои части на Европа се покачват слабо. В Париж и Лондон например, имотите са поскъпнали с под 5% между първото тримесечие на 2021 г. и първото на 2022 г. За същия период пък имотите във Флоренция са поевтинели с 1,6%.