През следващата година цените на луксозните имоти се очаква да вървят нагоре. В топ пет на градовете, където се очаква най-сериозно поскъпване, са Маями, Лос Анджелис, Лондон, Мадрид и Сеул. Това сочат прогнозите на международната консултантска компания за недвижими имоти Knight Frank.

За Маями експертите прогнозират ръст от 8%, а за Лос Анджелис - 7%. Цените на луксозните жилища в британската столица ще нараснат с 6%, колкото и в Мадрид.

Петото място е за южнокорейската столица, в която се предвижда ръст от 5% през 2023 г., пише Idealista.

Важна промяна в новата прогноза на Knight Frank виждаме по отношение на средното покачване на цените на първокласните жилища. Ако в началото на годината очакванията са били за 6,1%, то сега прогнозата е за 4,4%. Разликата се дължи на факта, че фирмата очаква 11 от 25-те анализирани града да покажат по-нисък темп на растеж.

Маями и Дубай са двата града, в които се очаква най-сериозно поскъпване на недвижимите имоти. До края на годината те ще отбележат ръст от 12% на луксозните жилища.

Как се купува луксозна къща за 3.4 млн. евро само с 300 000?Сега възможността да се наслаждавате на вълнуваща ваканция в топ имот е по-голяма от всякога

Интересен е и докладът на Knight Frank, който разглежда добавената стойност на домовете, разположени край вода (независимо дали е море, езеро, или река). Като цяло те носят 40% по-висока доходност от тези, които не са.

Добавената стойност на жилищата с изглед към морето е 63% по-висока в сравнение с имотите с друго местоположение.

Докладът отразява и апетита на купувачите за резиденции на брега, тъй като 42% от анкетираните виждат като по-вероятно да се сдобият с жилище край морето сега, отколкото преди пандемията.