Пет от най-големите банки в Китай вече изпитват затруднения в резултат на продължаващата криза в имотния сектор. Лошите и необслужвани заеми, свързани с недвижимите имоти, се увеличават през първата половина на годината, въпреки че финансовите институции отчитат скромни печалби на фона на икономическото забавяне, съобщава Ройтерс.

Резултатите за първото полугодие идват, след като втората по големина икономика в света едва избегна рецесията през второто тримесечие. Локдауните, наложени заради COVID-19 и свиващия се сектор на имотите, сериозно навредиха на доверието на потребителите и бизнеса.

China Construction Bank Corp и Bank of China отчетоха съответно 68% и 20% увеличение на лошите ипотечни кредити през първата половина на тази година.

Междувременно най-големият търговски кредитор в света по размер на активите Industrial and Commercial Bank of China отчете 15% ръст на лошите жилищни кредити за същия период.

Трите водещи банки не са единствените, които отчитат нарастващи лоши дългове в сектора на недвижимите имоти, на фона на мрачното първо полугодие, в което нарастващите неизпълнения на задълженията на разработчиците спряха жилищните проекти, което доведе до бойкоти от страна на кредитополучателите.

Предупрежденията на Bank of Communications и Agricultural Bank of China за предпазливост по отношение на лошите заеми бяха в същия дух.

Хари Ху, старши директор в S&P Global Ratings, изчислява, че коефициентът на необслужвани кредити на китайските банки в сектора на недвижимите имоти ще нарасне до около 5.5% до края на годината спрямо 2.6% коефициент за целия сектор в края на 2021 г.

Китайски технологични гиганти режат разходите сиТе се отказват от неосновните си бизнеси, но продължават да инвестират в такива с дългосрочен потенциал

"Неизпълнението на ипотечните кредити е не само проблем за социалната стабилност, но и потенциален риск за финансовата стабилност, тъй като ипотеката обикновено е актив с добро качество за банките“, каза Ху.

Анализаторите предупреждават, че е по-вероятно движенията на жилищния пазар да навредят на по-малките кредитори.

„Регионалните банки, концентрирани на тези местни пазари, са по-изложени на шока от по-голям от средния спад на цените на жилищата“, смята анализаторът на Moody's Никълъс Жу.

Добрата новина е, че въпреки ръста на лошите кредити в сектора на имотите, от петте водещи китайски кредитори, само Bank of China отбелязва леко покачване на общите коефициенти на необслужвани кредити, тъй като влошените задължения в други индустрии намаляват или останават стабилни.

И петте банки отчитат между 4.9% и 6.3% увеличение на нетната печалба през първото полугодие.