Разходите за изплащане на щети от наводнения върху застраховано имущество по целия свят скачат драстично, а изменението на климата е един от основните фактори, се посочва в доклад на застрахователния гигант Swiss Re.

От 1991 г. до 2000 г. глобалните застраховани загуби от наводнения са в размер на около 30 милиарда долара. През следващото десетилетие те нарастват до 40 милиарда долара, а от 2011 до 2020 г. вече са на стойност 80 милиарда долара.

Само през първата година от следващото десетилетие - 2021 г., застрахованите загуби са били в размер на 20 милиарда долара, според Swiss Re.

Това обаче е само малка част от общите загуби, нанесени в резултат на наводнения. През десетилетието от 2011 г. до 2020 г. 82% от глобалните икономически щети от наводнения са незастраховани, според Swiss Re.

Нарастването на населението, разширяването на градовете и нарастващата интензивност на наводненията, дължащи се на изменението на климата, са виновни за нарастването на щетите, причинени от наводненията.

„Промените в климата увеличават вероятността от интензивни, силни дъждове и краткотрайни наводнения, свързани с тропически циклони“, се посочва в доклада на Swiss Re.

В момента Пакистан се бори да се възстанови от унищожителните наводнения, които отнеха живота на над 1000 души и раниха много други.

В коя част на света има най-много вулкани?Оказва се, че повечето вулкани на нашата планета, всъщност, са разположени под водата


„Тъй като продължаваме да ставаме свидетели на все повече и повече екстремни метеорологични явления по света, възмутително е, че действията в областта на климата се оставят на заден план, тъй като глобалните емисии на парникови газове продължават да нарастват, излагайки всички ни, навсякъде на нарастваща опасност“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

В Съединените щати почти 40% от населението живее в крайбрежните окръзи, а други 10% - в заливните равнини.

„Въпреки, че пазарът на частни застраховки срещу наводнения набира скорост през последните няколко години, твърде много хора все още не са застраховани от наводнения и по-голямата част от засегнатите от тези събития не са застраховани, което принуждава пострадалите да възстановяват щетите за своя сметка“, посочват от Swiss Re.

За застрахователната индустрия способността за правилно застраховане на имоти срещу риск от наводнения се подобрява благодарение на по-добрите метеорологични прогнози и по-подробното картографиране на риска, казват още от застрахователната компания.