“Идиотският триъгълник”, филм на шведския режисьор Рубен Йостлунд, има всичко необходимо, за да ви пренесе в луксозния и бляскав живот на богатите и известните. Той представлява модерна безпощадна сатира и ще ви качи на борда на суперяхта, за да се озовете от привидно идиличната обстановка в един кошмар, който е язвителен коментар на реалността, пише Well.

В обектива на Йостлунд попадат няколко типажа - новоизлюпени Instagram звезди, пенсионирани търговци на оръжие, шведски технологичен милиардер, знаменитости и руски олигарх. Всички те са обединени в своята суета, егоизъм, капризност и корумпираност.

Прелюдията към трагедията ни отвежда на пищна вечеря с морски дарове, приготвена от шеф готвач. Блюдата се оказват развалени и всички пътници се натравят. Скоро след това нещата стават още по-зле. Луксозният плавателен съд попада в тропическа буря и потъва. Веднага след това героите трябва да се борят за оцеляване на безлюден остров, където се оказва, че повечето от тях нямат представа какъв е животът извън лукса.

Надали някой от героите в “Идиотският триъгълник” ще пробуди симпатия у вас. Филмът съчетава комедия и трагедия. Заслужава си да бъде гледан. Той спечели "Златна палма" за най-добър филм на тазгодишния филмов фестивал в Кан. Неочаквано получи признание и от някои руски кинокритици.

„Всеки вероятно ще обърне внимание на нещо друго. Не можех да спра да мисля за богатите хора, които са ударени от санкции и не знаят как да мият чиниите и да метат пода сами. Цветно и достоверно са представени руски герои, пияни до безсъзнание по време на катастрофата и шумно цитиращи Маркс и Ленин, пише Антон Долин в сайта "Медуза".

Критикът също така заяви, че Йостлунд е "виртуоз на неудобните ситуации" и „неудобните въпроси“, които предизвикват дискомфорт не само за героите му, но и за зрителите.