Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис се срещна с председателя на настоятелството на Британския музей Джордж Осбърн, за да обсъди потенциалното репатриране на спорните мраморни скулптури на Партенона. Това съобщи гръцкият вестник Ta Nea.

Тайните преговори се водят повече от година. Озбърн, който е бивш министър на финансите на Обединеното кралство, също се е срещнал с двама висши министри от гръцкото правителство, отбелязва изданието.

Скулптурите на Партенона в Британския музей са по-известни като „Мраморите на лорд Елгин“ — на името на английски дипломат в Османската империя, който през 1800 г. ги изнася от родината им. Те са обект на дългогодишен спор и преговори между двете страни.

Част от фриза, за който се смята, че е дело на Фидий, изложен в Музея на Акропола. Източник: PROFIT

„Споразумението е завършено на 90 процента, остават нерешени критичните 10 на сто. На крачка сме от пълния успех. Значителен напредък бе постигнат на последната среща”, коментира експерт, запознат с преговорите.

Мицотакис е оптимист. „Може да се намери печелившо решение, което ще върне в родината скулптурите на Партенона, като същевременно се вземат предвид опасенията, които Британският музей може да има“, подчерта Мицотакис.

Музеят на Акропола. Източник: PROFIT

Едно възможно решение е т.нар. Модел на Палермо, използвано за оспорвани експонати от музея в най-големия сицилиански град. По примера на Сицилия мраморите от Партенона могат да бъдат временно изложени в Музея на Акропола в Атина, след което правителствата ще обявят сделка съкровищата за окончателното им репатриране. Подобна сделка може да бъде договорена без изрично упоменаване на собствеността върху артефактите, според TaNea.

„Не мисля, че някой сериозно очаква, че веднъж изложени в Атина, те някога ще се върнат в Британския музеей”, коментира бившият министър на културата на Обединеното кралство Бен Брадшоу пред Ta Nea.