Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди и гласува днес две предложения за разширяване на Шенгенското пространство. Първото предложение е за приемането на България и Румъния, а второто - за Хърватия, сочи дневният ред на заседанието. На заседанието България ще бъде представлявана от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.
Решението се очаква в обедните часове. За да бъдат приети страите, не трябва да има гласове "против".
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви пред журналисти в Тирана тази седмица, че Хага не казва "не", а "не още" за приемането на България и Румъния. Междувременно представители на Австрия заявиха, че не подкрепят присъединяването на нашата и на румънската страна.

Радев твърди, че обсъждал Шенген с лидерите на Австрия и Нидерландия Има всички шансове България да се присъедини към Шенген догодина, заяви президентът Броени часове преди решаващата среща на министрите на вътрешните работи на ЕС австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди решението си да блокира България и Румъния при разширяването на Шенгенското пространство, съобщи БТА. Вчера на съвместна пресконференция с ръководителя на Европейската народна партия Манфред Вебер във Виена Нехамер пледира за вземане на решение през есента на 2023 г. Вебер е изразил своето разбиране на грижите и желанията на Австрия, но не и за налагането на вето. Австрия обвързва своето съгласие за разширяване на Шенгенското пространство с влизане в действие на австрийски план от пет точки, сред които е и укрепване на опазването на външните граници. На въпрос на австрийската осведомителна агенция АПА в какъв срок трябва да бъде изпълнен този план, Нехамер се позова на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер. Той е „задал времеви хоризонт до следващата есен, когато да бъде определен нова дата за гласуване приемането на България и Румъния“. Въз основа на фактите, например броя на заловените мигранти, дотогава ще може да се получи представа за положението, напредък трябва да бъде отбелязан и при репатриране и извършване на процеса на даване на бежански статут в трети страни. Нехамер заяви, че държави като България „имат нужда от нашата помощ“, позовавайки се на полицейски данни за предпочитаните миграционни маршрути. Позицията на Карнер беше остро разкритикувана от неговия съпартиец и вицепрезидент на Европейския парламент Отмар Карас, според когото, блокадата на Шенген не допринася за решаване на проблема с числата на мигрантите, безотговорно е смесването на двете теми. Ръководителят на фракцията на Австрийската социалдемократическа партия в Европейския парламент Андреас Шидер също беше критичен към решението на австрийското правителствено да напомня за миграционните проблеми малко преди срещата на върха на министрите на вътрешните работи. „Да се слага вето на масата в този момент не е нищо друго, освен доказателство за личен провал и неспособност на австрийското правителство“. Освен това той обвини Нехамер, че не е застъпил настоятелно миграционната тематика пред унгарския премиер Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич. Защото, според Шидер, в края на краищата Орбан и Вучич са отговорни за „нарастването на трафика по Балканския маршрут“ в момента. В съобщение за медиите ръководителката на НЕОС Беате Майнъл-Райсингер е призовала правителството да оттегли заплахата за налагане на вето. „Съобщението за вето от Австрия за влизане на България и Румъния в Шенген показва лекомислието на австрийското правителство и застрашава сърцевината на европейския проект: свободата“.

ЕК призовава за бързо приемане на България, Румъния и Хърватия в ШенгенКомисията настоява, че разширяването на Шенген ще повиши сигурността с допълнителна защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество. Европейската комисия призова по-рано тази година многократно трите държави да бъдат приети в Шенген без отлагане. Европейският парламент гласува нов призив за приемането на трите страни до края на годината в европейското пространство без гранични проверки. В последните месеци ЕК ръководи две допълнителни проверки за готовността на България и Румъния по покана на властите в София и Букурещ. България и Румъния се представиха на тези проверки блестящо, заяви пред евродепутатите зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.