Електрическата и автономната мобилност, както и комбинацията между двете, не слиза от дневния ред на компаниите в много сектори, въпреки че в последните години определено нещата не вървят както се очакваше. Поредният пример, че тези технологии са жизнеспособни, идва от глобалния производител на оборудване за селското стопанство CNH Industrial, който представи "първия прототип на електрически лекотоварен трактор с функции за самоуправление - New Holland T4 Electric Power“.

Очаква се моделът да се появи на пазара в края на 2023 г.

Машината обещава нулеви емисии, по-тиха работа от дизеловите модели и по-ниски експлоатационни разходи, като същевременно намалява времето, което фермерите прекарват зад волана. Сензори и камери на покрива помагат на превозното средство да изпълнява задачи, да избягва препятствия и да работи в хармония с друго оборудване. Не на последно място, New Holland T4 Electric Power може да бъде активиран от смартфон.

Двигателят на електрическия трактор е с мощност 120 к.с. и осигурява максимална скорост от 40 км/ч, която е сравнима с тази на обикновените трактори. Батерията е достатъчно голяма, за да се справи с еднодневна работа "в зависимост от профила на задачите", казват от CNH. Ако все пак се налага зареждане, добавят от компанията, New Holland T4 Electric Power може да има пълна батерия за един час.

Подобно на пикапа на Ford F-150 Lightning, електрическият трактор служи и като енергиен източник на колела. Той разполага с контакти за включване на инструменти и играе ролята на резервен източник на енергия при спешни случаи.

Бавният напредък на автономните коли е тест за търпението на инвеститоритеДоскоро сочената като революционна за индустрията технология вече не се радва на такава финансова подкрепа

CNH Industrial представят и "първия в света" трактор на втечнен природен газ, който е друга екологична алтернатива на съществуващите модели трактори, насочена към фермерите, които предпочитат познатите горива.

T7 Methane Power LNG може да работи с биометан, получен от животински тор. По този начин вместо да оставят метана да се изхвърля директно в атмосферата и да допринася за изменението на климата, земеделските производители могат да го използват за захранване на оборудването си.

John Deere разработват напълно автономен трактор

Но CNH далеч не са единствените, които работят в тази посока. По време на изложението CES в началото на годината гигантът в областта на селскостопанския хардуер John Deere представи напълно автономен трактор.

От компанията са категорични, че моделът им може да бъде настроен в работен режим и след това да бъде оставен да работи, докато фермерите се занимават с други дейности. Той разполага с усъвършенствани камери, които осигуряват 360-градусова видимост за наблюдение на обекти в полето и триангулация на разстоянието. Докато изображенията постъпват от камерите, високоскоростен процесор оценява всеки пиксел от всяко изображение. Най-накрая изкуствен интелект подрежда изображенията и определя дали районът е безопасен за преминаване или не. Целият процес отнема около 100 милисекунди.

Това, посочват от John Deere, ще подпомогне по-ефективното и по-стабилно земеделие в условията на постоянно нарастващо търсене и намаляващи ресурси.

Амбициите на гиганта в селскостопанската техника в тази посока датират отдавна, като първият подобен прототип е домонстриран още през 2019 г.