Написаната от фен песен “Muchachos”, която включва препратки към футболните звезди Диего Марадона и Лионел Меси, както и към исторически събития, се превърна в изключително популярен неофициален химн на аржентинските фенове на Световното първенство.

Химнът се пее и на трибуните, и по улиците на Доха, както и от милиони верни фенове в Южна Америка, разказва Associated Press.

„Момчета, сега отново се надяваме, искам да спечелим за трети път, искам да бъда световен шампион“, гласи припевът на песента, която Меси и съотборниците му изпълняват на терена, за да отпразнуват всяка победа.

Песента също така отдава почит на аржентинските войници, които са се сражавали във войната за Фолкландските острови през 1982 г.

Известни със своята креативност, когато измислят песни, за да подкрепят своите отбори, авторите обикновено са анонимни. Но не и в този случай.

Авторът е Фернандо Ромеро, фен на аржентинския Racing Club, който адаптира стара песен на поп групата La Mosca. Той прави това след смъртта на Марадона и триумфа на Аржентина в Копа Америка срещу Бразилия на стадион Маракана в Рио де Жанейро.

„Почувствах, че Диего е с нас и ми хареса идеята да го включим в песен, която да пеем с феновете“, разказва Ромеро.

В една от най-оригиналните части на песента Ромеро пише: „от небето можем да видим Диего, заедно с Дон Диего и Ла Тота (родителите на Марадона), подкрепящи Лионел и отново да бъдем шампиони...“


Издръжливи играчи на всеки терен: Шампионският стартъп дух на АржентинаЗащо Аржентина привлича инвеститорите и създателите на стартъпи?
“Muchachos” стана толкова популярна, че беше изпята от Меси, който каза в интервю, че това е любимата му песен на феновете.

„Когато спим, когато сме будни, когато ядем, когато правим любов, ние слушаме тази песен“, каза 34-годишната Флоренсия Монкалвило за AP.

„Ние сме страна, която е свикнала да страда, но когато страдаме, изваждаме най-доброто от себе си“, казва друг фен - 54-годишният фен Алехандро Рубио.

Песента също така споменава наранената спортна гордост от загубата на няколко финала с Меси като капитан и желанието за изкупление в Катар, което може да е възможно в неделя, ако Аржентина победи защитаващия титлата си Франция на финала на стадион Лусаил.

Фенове в Росарио носят огромна фланелка на аржентинския национален отбор с името на футболната звезда Лионел Меси преди финала на Световната купа срещу Франция./ Getty Images

„Ако спечелим в неделя и песента никога повече не бъде изпята след това, няма проблем“, казва Ромеро. „Важнa е победата и аз изживявам часовете преди мача като всеки аржентинец - с много безпокойство, много надежда и много увереност в нашите играчи, за които знаем, че ще дадат всичко от себе си, за да бъдем на върха.”

Сега или никога за Лионел Меси

За мнозина уникалната кариера на аржентинската суперзвезда ще бъде определена от това дали той ще изведе страната си до титлата на Световното първенство тази вечер.

Може ли той най-накрая, на 35-годишна възраст, да спечели най-голямата награда във футбола, за да си осигури място до Пеле и Диего Марадона в пантеона на най-великите играчи в света?

На пътя му стои защитаващата титлата си Франция с 23-годишният Килиан Мбапе, който подобри рекорда на Пеле по голове на световни финали преди да навърши 24 г.

Ако Франция вземе втора титла, отборът ще стане един един от трите (след Италия и Бразилия), защитил ценното отличие.