Очаква се през тази седмица "Лукойл България" да преведе в бюджета като авансов данък върху свръхпечалбата си до 100 млн. лв. Това каза служебният министър на финансите Росица Велкова, цитирана от БТА. В отговор на въпрос тя посочи, че не й е известно да има промяна в позицията на компанията, която доскоро компанията не плащаше данъците си в България.

В края на ноември на съвместна пресконференция в Министерския съвет беше обявено, че от 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България.

На пресконференцията беше посочено, че изпълнението на предвиденото в европейската регулация допълнително облагане на свръхпечалбата с данък от 33 на сто ще доведе до многократно по-големи приходи в бюджета на България. Според разчетите след изземване на свръхпечалбите може да разчитаме в бюджета тази година да влязат 100 млн. лв., а догодина - 700 млн. лева, посочиха от Министерството на финансите.

България получи дерогация и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., но не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави - членки на ЕС, или в трети страни. Тези разпоредби се съдържат в приетия от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия, съобщи през уикнеда БНР.

БНР: България може да изнася нефтопродукти от руски петрол само в УкрайнаСред продуктите, които могат да се изнасят за Украйна, при това само до определени обеми, са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива В първата седмица на декември парламентът реши с приетите на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, че дружествата, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването, внасят задължителна временна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби.