Гръцкият евродепутат и бивш заместник председател на Европейския парламент Ева Кайли се изправя днес пред съда в Брюксел за първото изслушване, съощи Politico.

„Кайли се чувства предадена от партньора си. Тя му се довери, а той я предаде“, заяви нейният гръцки адвокат Михалис Димитракопулос часове преди делото.

Ева Кайли е в центъра на разследване за корупция, което разтърси Европейския парламент и предизвика дълбок катарзис в Брюксел. Тя бе задържана от белгийската полиция, която предприе поредица от претърсвания, едно от които разкри 150 000 евро в нейния апартамент.

Днес съдът трябва да реши дали гръцкият евродепутат да остане в ареста до началото на процеса. Нейният адвокат ще настоява тя да бъде освободена.

Михалис Димитракопулос е разговарял с довереника си 4 часа в затвора в навечерието на изслушването. Пред гръцките медии той съобщи, че съществуват редица правни аргументи в подкрепа на нейното освобождаване от затвора. „Тя нито е заподозрян беглец, нито може да подправя доказателствата от разследването“, подчерта защитникът.

Партньорът на Кайли Франческо Джорджи е сред четиримата арестувани по предварителни обвинения в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация. Властите подозират, че той е вземал пари или подаръци в замяна на насърчаване на интересите на чужди държави, като Катар, в Европейския парламент.

Адвокатът на Кайли твърди, че тя не е знаела за това и се е опитала да върне парите, като е потърсила помощ от баща си, който полицията задържа на излизане от хотел с куфар, пълен с пари.

Корупционният скандал се разплита – 1.5 млн. евро от куфари и хартиен плик Спретнато подредените пачки са открити в хотелска стая в Брюксел

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна разследване на връзките на нейните 26 комисари с бившия ръководител на ЕС по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, също замесен в Катаргейт. Комисията ще настоява той да обясни дали е спазил правилата за лобиране.

Аврамопулос, бивш еврокомисар по миграцията, бе почетен член на борда на неправителствената организация Fight Impunity на бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери, който е затвора по предварителни обвинения в корупция и пране на пари. Аврамопулос призна, че е получил плащане от 60 000 евро от фондацията и подаде оставка.

„Уверен съм, че заключенията, до които Комисията ще стигне, окончателно и недвусмислено ще разграничат името ми от практики и поведение, в които не сме имали никакво участие”, почерта Аврамопулос.