Швеция отдавна се възприема като конструктивен член на Европейския съюз. Резултатът от изборите в страната през септември обаче остави новия десноцентристки премиер Улф Кристершон зависим от крайнодесните, евроскептични Шведски демократи (SD), пише Politico.

Това кара дипломатите в Брюксел да се притесняват, че антиевропейският тон на SD ще зарази начина, по който ще работи шведското председателство на Съвета на ЕС.

Швеция поема шестмесечното председателство на Съвета на ЕС от днес, 1 януари. Институционалната архитектура на ЕС дава на всяка страната с ротационното председателство централна роля в определянето политическия дневен ред на блока, припомня Politico. За тази цел се смята за полезно, ако страната-председател има конструктивно отношение към сътрудничеството с ЕС.

„Ние вярваме в сътрудничеството, но трябва да се отдалечим от почти маниакалната идея, че Брюксел може да се меси все повече и повече в политиката на страните членки“, каза лидерът на Шведските демократи Йими Окесон по време на парламентарен дебат по въпросите на ЕС по-рано този месец. „За никого не е новина, че SD са най-критичната за ЕС партия в парламента“, каза още той.

Докато Умерената партия на Кристершон и нейните двама по-малки коалиционни съюзници са твърдо проевропейски, SD настоя за референдум за членството на Швеция в ЕС в месеците след Брекзит.

Въпреки че националистическата партия се отказа от призивите си Швеция да напусне ЕС, ултратвърдата ѝ позиция в ключови области като имиграцията и сравнително приятелското отношение към Унгария на Виктор Орбан може да повлияе на начина, по който Стокхолм се справя с председателството на ЕС, коментира още Politico.

След силно представяне на изборите през септември, SD е най-голямата партия в четирипартийната коалиция, управляваща скандинавската държава от 10,5 милиона души, въпреки че на практика е извън правителството.

Споразумението, което SD сключиха с Кристерсон, гарантира, че Шведките демократи имат думата в някои ключови области на вътрешната политика, от миграцията до икономическия растеж, но също така може да се очаква да покажат мускули, когато тези въпроси излязат на ниво ЕС.


Ромина Пурмоктари: най-младият министър в новото дясно шведско правителствоНазначаването й идва на фона на коментари, че сегашната коалиция ще навреди на имиджa на Швеция като социална и толерантна страна

Потенциал за възпламеняване имат въпросите по миграцията

Те са в центъра на политическия дневен ред на SD и основен приоритет по време на шведското председателство на ЕС. Насрочена за обсъждане е последната фаза от амбициозната преработка на Пакта за миграция и убежище на ЕС, като страните членки са разединени по въпроса.

Преди изборите в Швеция имаше очаквания, че може да бъде постигнат напредък по Пакта - страната имаше най-високите нива по осигуряване на убежище по време на миграционната криза в Европа през 2015 г. и европейските дипломати смятаха, че Стокхолм е натрупал огромно ноу-хау по свързаните с това въпроси. Освен това европейският комисар по вътрешните работи, отговарящ за миграционната политика, в момента е шведският депутат Илва Йохансон.

Шолц реформира имиграционната система и изискванията за гражданствоВече ще са необходими само 5 години пребиваване в страната, за да се получи гражданство

Но откакто социалдемократите на Йохансон бяха отстранени от власт през септември, тези надежди за напредък избледняват. SD отдавна прокарва позицията, че Швеция трябва да намали броя на хората, на които предоставя убежище, до „колкото е възможно по-близо до нула“. Новото правителство на Швеция също се ангажира да ограничи миграцията.

Подобна непримиримост тревожи дипломатите, които смятат пакта за миграцията за един от най-сложните документи на блока, а сега движението по него изглежда дори невъзможно, коментира още Politico.

Върховенството на закона също е застрашено

Според някои наблюдатели перспективите, свързани с усилията на ЕС за укрепване на върховенството на закона в страните членки - особено в Унгария и Полша, също са замъглени от възхода на SD.

Комисията заключи през ноември, че Унгария не е изпълнила ангажимента да приеме 17 реформи в областта на върховенството на закона, за да получи достъп до 7,5 милиарда евро фондове на ЕС. Два месеца преди това евродепутати заявиха, че Унгария вече не може да се смята за пълна демокрация.

Евродепутатът от SD Чарли Ваймърс беше против предприетите мерки срещу Унгария – ход, който бе изтълкуван като знак на одобрение към унгарския премиер Виктор Орбан, когото неправителствени организации обвиняват в ограничаване на свободата на медиите и в разпространение на корупцията в страната.


ЕС замрази 22 млрд. евро плащания към УнгарияЕК прецени, че правителството на Виктор Орбан не е изпълнило условията по фонда за икономическо и социално сближаване

На този фон експерти казват, че остава неясно как SD ще се ангажира с въпросите за миграцията или за върховенството на закона, или с който и да е от останалите 350 документа в дневния ред за шестмесечното председателство на Швеция.

Според някои, депутатите от SD в комисията по въпросите на ЕС на шведския парламент са се ангажирали да бъдат „конструктивни“. От друга страна голяма част от привлекателността на SD през последните години се дължи на готовността им да се конфронтират.

На парламентарния дебат в Стокхолм този месец дисонансът в посланията на Кристершон и Окесон беше кристално ясен.

„В моето правителство виждаме всички възможности за по-силен ЕС“, каза Кристершон. ЕС е „мир“, „помирение“, „търговия“ и „среща на хората“, каза той.

Окесон от своя страна определи взаимодействието на шведските правителства с ЕС като „наивно“ и като свързано със „самонараняване“ поведение.

„Всеки народ в Европа има право да бъде господар в собствения си дом“, каза той.