Звездите от наградения с два Оскар-а филм „Ромео и Жулиета” от 1968 г. съдят Paramount Pictures за сексуална експлоатация на малолетни. Обвиненията срещу филмовото студио са за „сексуално насилие, сексуален тормоз и измама” заради голите сцени, в които двамата се появяват.

Искът на 71-годишната Оливия Хъси и 72-годишния Леонард Уайтинг е за 500 млн. долара и се основава на твърдението, че по време на снимките са били непълнолетни – съответно на 15 и на 16 години, предаде ВВС.

Двамата твърдят, че покойният вече режисьор Франко Дзефирели ги е насърчил да се появят голи в сцени, въпреки предварителните уверения, че това няма да се наложи. Солидното обезщетение от половин милиард долара е поискано заради „страданието, което са преживели”, съобразно приходите от фирма след премиерата му.

В съдебната документи е записано, че Уайтинг и Хъси са претърпели емоционални щети и душевни страдания в продължение на десетилетия в резултат на начина, по който са били третирани.

Филмът има огромен успех и бе номиниран е за четири Оскар-а, включително за най-добър режисьор и най-добър филм, но спечели две статуетки - за операторско майсторство и дизайн на костюми.

Делото е заведено във Върховния съд на Санта Моника съгласно калифорнийски закон, който временно прекрати давността, тъй като става въпрос за сексуално насилие над деца.