Продължителността на живот на ядрените централи е отново на дневен ред в Германия. Министърът на транспорта Фолкер Висинг предизвика нов дебат за решението на правителството да изключи останалите ядрени мощности в страната от средата на април.

В интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung Висинг призова за удължаване на живота на атомните електроцентрали, твърдейки, че енергия от тях ще помогне за намаляване на емисиите в транспортния сектор, тъй като може да се използва за зареждане на електрически автомобили. Той предложи решението да бъде взето от независима експертна комисия, за да се избегне намесата на политиците. "В момента нямаме нужда от политически аргумент или догматизъм. Ако не искаме да го обсъждаме политически, първо нека го изясним научно", подчерта Висинг.

Той е под все по-голям натиск , тъй като транспортният сектор не е в състояние да изпълни климатичните цели и е подложен на критика, че неговото министерство не е ефективно в намаляването на вредните емисии, коментира Clean Energy Wire. Неговият призив да остави атомните централи отворени рискува да отприщи отново конфликта за бъдещето им между Свободните демократи на Висинг и Зелените. Точка на спора постави канцлерът Олаф Шолц, който проправи пътя за удължаване на живота на трите останали реактора до 15 април 2023 г.

Идва ли ренесансът на ядрената енергетика? Могат ли АЕЦ отново да се конкурират с възобновяемите енергийни източници и природния газ?

Представители на Министерството на климата и икономиката, доминирано от Зелените, заявиха пред Süddeutsche Zeitung, че „тактиката“ на Висинг няма да помогне и призоваха за „съществени предложения“, които ще намалят емисиите от транспортния сектор. Според Йенс Хилгенберг, експерт от Friends of the Earth Germany (BUND ), предложението на транспортния министър е опит да се отвлече вниманието от неуспеха му да представи надеждни решения за по-ниски емисии.

Операторът на атомна електроцентрала EnBW призна пред Süddeutsche Zeitung, че повторното удължаване на живота на мощностите след април 2023 г. е технически неосъществимо и следователно няма опция за стабилизиране на електрическата мрежа на страната през зимата на 2023-2024 г.