Ураганни ветрове със скорост от 9 бофорта (сравнителна таблица за силата на вятъра, създадена през 1805 г. от ирландския хидрограф Франсис Бофорт - бел.р.) прекъснаха фериботните връзки в Егейско море.

Мощните ветрове предизвикаха високи вълни и задържаха десетки фериботи по пристанищата, прекъсвайки връзките с континента, пише днес гръцкият ежедневник Kathimerini.

Според държавната Атинска македонска информационна агенция (AMNA) е наложена забрана за всички плавания от Пирея до Цикладите и Додеканезите.

Фериботните линии Пачи (Мегара), Фанеромени (Саламина) и Агия Марина - Неа Стира остават затворени до второ нареждане.

Единствените фериботи, които напускат главното пристанище на гръцката столица, са тези със затворена палуба, плаващи до близките острови на Сароническия залив.

Забрана за плаване е наложена за всички пристанища в Атика Рафина и Лаврио.

На пътниците, които са планирали да пътуват във вторник, се препоръчва да се свържат с фериботния си оператор или с пристанищните власти за актуална информация.

Изданието съобщава и за нов трус на остров Лесбос, Североизточен Егей, броени дни след като земетресение от 4,9 по Рихтер причини свлачища и нанесе щети на сгради.

Според базирания в Атина Геодинамичен институт земетресението в 9.38 ч. тази сутринта е с магнитуд 4.8 по скалата на Рихтер и епицентърът му се е намирал точно до североизточното крайбрежие на острова (на около 24 км от столицата Митилини), с дълбочина на фокуса 10 километри.