Австрийският канцлер Карл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер, които тази вечер пристигат в България, са заявили в прессъобщение, че ветото на Австрия за Шенген остава в сила, съобщиха австрийски медии, цитирани от БТА

"Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени", заявява Нехамер.

В понеделник, 23 януари, Нехамер и Карнер ще посетят българо-турската граница, посочва БТА. Австрийският канцлер поставя изискване за "пълна подкрепа на България и Румъния и най-после конкретни акции от страна на Европейската комисия за укрепване на защитата на външните граници. България трябва да бъде в състояние да изгради такава здрава гранична защита като тази на Гърция. За целта от страна на Европейския съюз трябва да бъдат предоставени необходимите средства".

"Трябва още по-здраво да натиснем спирачката на бежанците, не само в Австрия, а и в цяла Европа", заявява още Нехамер.

Намерението на австрийския канцлер е при посещение на българо-турската граница да обсъди този въпрос с българския президент Румен Радев.

В своето изявление министърът на вътрешните работи Герхард Карнер казва: „България се нуждае от бърза и подходяща подкрепа за защита на външната граница с Турция. Като пример може да служи гръцката гранична ограда". Големият брой заловени мигранти в Австрия показва, че "Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не функционират, не може да има разширяване", отбелязва той.

Федералният канцлер и министърът на вътрешните работи на Австрия изразяват съжаление, че България е оставена сама да охранява своята около 240-километрова граница с Турция, която е и външна граница на Европейския съюз.

БТА съобщава, че в планираното за утре посещение на границата от българска страна ще участват президентът на България Румен Радев и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Програмата включва посещение на регионалния координационен център на граничната полиция край град Елхово, а след връщането в София - среща на австрийската делегация със служебния министър-председател Гълъб Донев.