През миналата година в Дания не е регистриран нито един банков обир. Тази статистика, макар и странна за някои, има своето обяснение. Вече живеем във времена, в които случаите на маскирани обирджии с пистолети, нахлуващи и крещящи, че искат парите от сейфа, по-скоро останаха част от филмите.

Това важи с особена сила за по-развитите страни. Подобна промяна не означава, че престъпления не се вършат. Просто се вършат по различен начин.

Но защо точно Дания? Както е известно, това е една от страните с най-висок процент щастливи хора. От години Дания е на първите места в класациите по качество на живот, добре работещи институции и високи заплати. Наред с това тя е сред най-развитите страни по отношение на дигиталната трансформация. Тази тенденция се засили особено много с началото на пандемията, когато хората бяха изолирани, а интернет плащанията преживяха истински бум.

Днес датчаните масово използват банкови карти, както и мобилни приложения за разплащане. Това неминуемо намалява парите в кеш, които са в обращение. През последните шест години кешовите тегления в Дания са намалели с около 75% и към днешна дата едва около 20 от общо 800 банкови клона в цялата страна държат на разположение пари в брой.

Наред с това през последните години се инвестира сериозно в охрана, което означава повече видеонаблюдение, по-съвременни алармени системи и по-добро взаимодействие с полицията. Заради по-малкото кешови тегления и плащания е намален и човешкият контакт между банки и клиенти, което пък означава по-малко офиси с парични наличности, т.е. намален брой потенциални мишени за обир.

Четири условия за по-добра киберсигурност на бизнесаКибератаките стават все по-сложни, а щетите от тях – все по-големи, затова компаниите трябва да са готови за това предизвикателство Последният пик в броя на обирите в Дания е бил през 2010 г. Тогава са регистрирани 135 такива престъпления. В следващите години спадът е стабилен. През 2021 г. например е регистриран само един, за да се стигне до нулеви стойности през изминалата година.

Други страни също отчитат такава тенденция. В САЩ през 2021 са извършени 1724 обира, сочат данните на ФБР. През 2004 г. броят им е бил 7556. Причините са същите – нараснало изполване на банкови карти и на интернет плащания.

Всичко това звучи чудесно, но истината е, че престъпленията просто са сменили средата и вече се вършат онлайн. В днешно време банка не се обира с пистолет, а с хакер и статистиката потвърждава това. Наред с намаляването на физическите обири се отчита ръст на престъпленията, свързани с кражба на данни, хакване на профили, интернет измами и т.н.

„Преди години обирджиите отиваха в банковите клонове. Сега отиват направо при клиентите“, казва пред CNN банков експерт.

Затова все повече се увеличава и ролята на киберзащитата, а банките често въвеждат нови и нови типове пароли и методи за проверка на самоличността. Освен това е много важно клиентите да са наясно какво изисква и какво не банката им, за да не се подведат по фишинг кампании и да дадат чувствителна информация като пин-кодове и пароли на неоторизирани лица.

Тези предпазни мерки обаче не свършват с банковите системи. Особено важно е да бъдат защитени и ползваните от клиентите устройства. В днешно време телефонът ни знае за нас повече и от най-близкия ни приятел. И ако едно устройство бъде загубено или откраднато, достъпът до него трябва да бъде ако не невъзможен, то поне труден.