Най-голямата криптоборса в света - Binance, е обработил почти 346 млн. долара в биткойни за борсата за дигитални валути Bitzlato, чийто основател беше арестуван от американските власти миналата седмица по подозрение, че управлява "машина за пране на пари", показват счетоводни данни, цитирани от Reuters.

На 18 януари Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е обвинило съоснователя и мажоритарен акционер на Bitzlato Анатолий Легкодимов, руски гражданин, живеещ в Китай, в управление на нелицензиран бизнес за обмен на пари, който "подхранва високотехнологичната ос на криптопрестъпността", като е обработил незаконни средства на стойност 700 млн. долара.

Според институцията при регистрация на нови потребители Bitzlato "многократно им е позволявала да предоставят информация, принадлежаща на "сламени" регистранти".

Binance се оказва един от трите най-големи контрагенти на Bitzlato от гледна точка на количеството получени биткойни между май 2018 г. и септември 2022 г., сочи статистиката на Мрежата за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите на САЩ (FinCEN), и единствената голяма организация в списъка. Другите платформи, които са сключвали сделки с Bitzlato, са рускоезичният даркнет пазар Hydra, малка криптоборса, наречена LocalBitcoins, и уебсайт за криптоинвестиции, наречен Finiko, който FinCEN описва като "предполагаема криптопонци схема, базирана в Русия".

Арестуваха собственик на криптоборса, „изпрала“ $700 млн. от тъмната мрежаРегистрираната в Хонконг борса за виртуални валути Bitzlato е подозирана за връзки с руски хакерски групи и официални власти В коментар на новината, говорител на Binance заявява пред Reuters, че платформата е "предоставила значителна помощ" на международните правоприлагащи органи, за да подкрепи тяхното разследване срещу Bitzlato. Компанията се ангажира да "работи в сътрудничество" с правоприлагащите органи, но отказва да даде подробности за работата си с Bitzlato.

От информационната агенция посочват, че не разполагат с доказателства, че трансакциите на Binance, LocalBitcoins или Finiko с Bitzlato, която Министерството на правосъдието на САЩ описва като "убежище за приходи от престъпна дейност", са нарушили някакви правила или закони. Но също така цитират експерт, според когото статутът на Binance като един от основните контрагенти ще насочи вниманието на властите към нейните отношения с Bitzlato.

Binance е прехвърлила над 20 000 биткойна, на стойност 345,8 млн. долара към момента на трансфера, в 205 000 трансакции за Bitzlato между май 2018 г. и затварянето ѝ миналата седмица, сочат статистическите даннио на Chainalysis, цитирани от Reuters.

Трансфери на обща стойност от около 90 млн. долара са извършени след август 2021 г., когато Binance обяви, че ще започне да изисква от потребителите да представят идентификационни данни с цел борба с финансовите престъпления.