В Европа се вихри битка около плана на Ирландия да въведе поставянето на етикети с предупреждения за вредите за здравето от алкохола върху бутилките вино, бира и спиртни напитки, пише Politico.

Европейската комисия е разчистила пътя пред Ирландия за въвеждането на новите етикети, които трябва да съдържат здравни предупреждения, подобни на тези върху цигарените кутии.

Те ще ни информиратт, че консумацията на алкохол причинява чернодробни заболявания, вреди на нероденото бебе и е пряко свързана с фатални ракови заболявания, допълва изданието.

Планът предизвика ответна реакция в ЕС: девет страни членки подадоха възражения, а индустрията за алкохолни напитки го определи като атака срещу единния пазар на блока. Както и срещу умерената употреба на алкохол, коментира Politico.

Какво се опитва да направи Ирландия - и защо?

Поставянето на етикети със здравни предупреждения върху всички опаковки на алкохолни напитки е последната, най-трудна част от знаковия Закон за общественото здраве на Ирландия от 2018 г., който има за цел да намали злоупотребата с алкохол и тежестта, която тя оказва на болниците.

Законодателството вече постави минимални цени на продуктите на дребно, което вбеси потребителите, които вече не могат да купуват бира и водка евтино, пише Politico.

Ирландските власти знаят, че поставянето на предупреждения за риск от рак върху всички алкохолни продукти създава търговско минно поле, което изправя интересите на здравната система срещу тези на винопроизводителите, пивоварите и дестилериите в Европа и света.

Това отчасти обяснява защо, въпреки че получи зелена светлина от Брюксел, ирландският министър на здравеопазването Стивън Донъли все още не е подписал проекторегулациите, които се прецизират в консултации с канцеларията на главния прокурор.

След подписа на Донъли, часовникът ще започне да отброява минимум тригодишен период за подготовка, преди продуктите за продажба на дребно да започнат да носят предупрежденията, или като част от дизайна на опаковката, или върху прикачен стикер.

Това означава, че предложеният нов режим не може да влезе в сила най-рано до 2026 г., а лобирането от страна на алкохолната индустрия може допълнително да го забави или да го унищожи напълно, коментира Politico.


Какво ще говорят етикетите?

Според проекторегламентите здравните предупреждения ще бъдат ясни. Те ще трябва да бъдат в червен текст с големи букви, който гласи, че има пряка връзка между пиенето и рака например.

Ще бъде трудно за пиещите да ги пропуснат, отбелязва Politico. Особено след като в днешно време те все повече купуват алкохол в бутилки и кутии от магазини и супермаркети, вместо да пият наливна бира в заведения или чаша вино в някой ресторант.


Трезвеността - новата мода в туризмаИма няколко причини, поради които хората избират да не консумират алкохол, и бизнесът започва да напипва пулса на новата луксозна услуга

Защо европейската индустрия за алкохолни напитки е толкова гневна?


Предложените етикети са дезинформация, казва Еторе Прандини, президент на основното селскостопанско лоби на Италия Coldiretti. „Не е честно да сравняваме алкохола с цигарите. Ако се консумира в правилното количество - една чаша по време на хранене - виното е полезно за здравето“, допълва Прандини, цитиран от Politico.

Улрих Адам от индустриалната лобистка група SpiritsEurope твърди, че ирландската схема не прави разлика между „умерена“ и „прекомерна“ консумация на алкохол.

Производителите се притесняват също така, че други страни-членки на ЕС могат да последват примера на Дъблин, като всяка от тях изисква различни етикети, което би увеличило бюрокрацията и разходите.

Индустрията на алкохолните напитки нарича ирландската схема за етикетиране антиевропейска, заявявайки, че тя ще създаде търговски бариери и ще подкопае общия пазар на ЕС, посочва още Politico.

Brewers of Europe, представляващи 10 000 производители на бира, заявиха, че мерките са „неоправдана и непропорционална бариера пред свободното движение на стоки“.

Ирландските планове „удрят основите на европейската икономика и поставят под съмнение свободното движение на стоки, разрушавайки инструмент, донесъл толкова много ползи на европейците“, казва Ламберто Фрескобалди, президент на италианската асоциация на винопроизводителите Unione Italiana Vini.


Производители на шампанско прогнозират рекордни продажби

Може ли други страни от ЕС да последват примера на Ирландия?

Ирландия е минавала по този път и преди: през 2004 г. тя стана първата страна, забранила пушенето в затворени работни помещения, включително най-задименото от всички – кръчмата.

Ирландия също така наложи най-високите данъци в ЕС и най-строгите изисквания за опаковките и ограниченията за продажба на цигари.

Здравният министър Донъли твърди, че Ирландия е водеща в Европа по отношение на регулациите относно тютюна и може да направи същото за алкохола.

Алкохолната индустрията обаче се противопоставя на всяка връзка с успешното намаляване на тютюнопушенето.

Производителите на вино виждат това като атака срещу продукт, който е част от техния начин на живот и част от нормалната здравословна диета - и то няма нищо общо с дискусията около тютюна, коментира Кормак Хийли, директор на Drinks Ireland, основната лобистка група в страната за пивовари, дестилерии и дистрибутори.

Междувременно критиците на ЕС предупреждават, че ирландското законодателство просто изпреварва плановете на ЕК да предприеме действия по въпроса.

Съгласно графика, изложен в нейния план за борба с рака, Комисията трябва да излезе с предложение за етикетиране на алкохола до края на 2023 г. През февруари миналата година обаче европейските законодатели гласуваха против включването на предупредителни етикети за алкохол в плана за битката с рака, припомня Politico.

Най-скъпите коктейли в света (и къде да ги намерите)Бихте ли похарчили 23 000 долара за коктейл?

Може ли ирландският план да работи на практика?

Въпреки че Министерството на здравеопазването вече е изготвило дизайнa на етикета, предупреждаващ за влиянието на алкохола върху здравето, прогнозите са, че нито един ирландски пивовар или дестилатор няма да го включи в своята опаковка на мига.

Това би означавало отделни поточни линии за опаковане на напитки, които остават в ирландската търговия. Воден от световните марки Guinness и Jameson, износът е огромна и нарастваща част от ирландската индустрия.

„Защо бихте поставили продукта си на рафт в търговски обект в САЩ като единствения продукт, който има предупреждение за рак?“, коментира директорът на Drinks Ireland Кормак Хийли, наричайки политиката на правителството „тревожна и плашеща“, вместо "образоваща".

От своя страна Министерството на здравеопазването в Ирландия казва, че чуждестранните производители не са задължени да гарантират, че ще има подобни етикети с предупреждения на опаковките на внасяния в Ирландия алкохол. Отговорността и последствията ще се носят от местните търговци на дребно, търговци на едро и дистрибутори.

„Не е престъпление да се внася за продажба в Ирландия алкохолен продукт, който не носи необходимата здравна информация и предупреждения“, казва ведомството, цитирано от Politico. Въпреки това "лице, което внася алкохолен продукт, който няма изискваното етикетиране и продава продукта на територията на Ирландия, без да постави изискваната информация и предупреждения, може да бъде преследвано.“

Кормак Хийли от Drinks Ireland отхвърля тази идея като неприложима към логистиката в реалния свят.

Френският евродепутат Ирен Тольоре, съпредседател на парламентарната група за вино, спиртни напитки и качествени храни, казва, че ирландското предложение създава „опасен прецедент“ за здравословното функциониране на единния пазар, както и че ЕК е пропуснала възможността да му се противопостави.

Италианският външен министър Антонио Таяни пък заклейми ирландския план като "атака" срещу идентичността и наследството на страната му.