Норвежкият петролен директорат е провел проучване в рамките на което са открити "значително" количество метали и минерали, вариращи от мед до редкоземни метали, на морското дъно на разширения континентален шелф, съобщиха властите в петък, цитирани от Reuters.

Скандинавската страна, която изнася петрол и газ, обмисля дали да отвори офшорните си зони за дълбоководен добив на ресурси – процес, който изисква одобрението на парламента и предизвика опасения за околната среда.

Някои от откритите на морското дъно метали в района на проучването попадат в списъка на Европейската комисия с критични минерали. Сред тях са магнезий, ниобий, кобалт и редкоземните елементи, казват от Норвежкия петролен директорат.

Оценката на откритите залежи, намиращи се в отдалечените райони на Норвежко море и Гренландско море, показва наличието на 38 милиона тона мед, почти два пъти повече от обема, добиван в световен мащаб всяка година, и 45 млн. т цинк, натрупан в полиметални сулфиди.

Сулфидите, наричани "черните пушачи" заради отлаганията на железен сулфид, придаващи на водата черен цвят, се намират по протежението на средноокеанския хребет, където магмата от земната мантия достига до морското дъно, на дълбочина от около 3000 м.

Още по-зелено бъдеще за Швеция: LKAB откри залежи от редкоземни минералиРедкоземните минерали са от съществено значение за много високотехнологични индустрии

Смята се, че около 24 млн. т магнезий и 3,1 млн. т кобалт се намират в манганови кори, както и 1,7 млн. т церий, редкоземен метал, използван в различни сплави.

За мангановите кори се смята, че съдържат и други редкоземни метали, като неодим, итрий и диспрозий.

"Скъпите, редки минерали като неодим и диспрозий са изключително важни за магнитите във вятърните турбини и електромоторите на електрическите превозни средства", обясняват от Норвежкия петролен директорат.

Екологични групи вече призовават Норвегия да отложи добива на минералите, открити на морското дъно, докато не бъдат проведени повече проучвания, за да се оцени евентуалното въздействието върху морския живот.

Има "голяма липса на знания" за дълбокия океан, където потенциално могат да бъдат открити нови видове, казват от Норвежкия институт за морски изследвания.

От Норвежкият петролен директорат заявяват, че ресурсите са там и са необходими допълнителни проучвания, за да се установи как добивът им би имал ограничено въздействие върху околната среда.