Мощното земетресение в Източен Анадол не е причинило щети на изграждащата се край Мерсин ядрена електроцентрала „Аккую” – първото подобно съоръжение в страната.

„Нашите експерти не откриха никакви щети по сградите, оборудването или крановете на терена. Строително-монтажните работи продължават“, заяви Анастасия Зотеева, ръководител на проектната компания Akkuyu Nuclear, цитирана от Daily Sabah.

Трусовете в окръг Кахраманмараш с магнитут 7,6-7,7 по скалата на Рихтер са усетени в района на строителната площадка с по-малка сила със степен 3 по Рихтер.

Зотеева допълни, че звената за гражданска защита си сътрудничат с аварийните звена на Централата и се подготвят да изпратят техника и персонал в региона.

Akkuyu на средиземноморския бряг на Турция ще бъде първата атомна електроцентрала в страната. Нейните четири реактора с инсталирана мощност от 4800 мегавата ще се включат в енергийната система на страната по-късно тази година.

Проектът е първият в света, реализиран по модела BOO (Build -Own-Operate). Съгласно дългосрочния договор компанията се е задължила да осигури проектирането, изграждането, поддръжката, експлоатацията и извеждането от експлоатация.

Той се изпълнява от акционерно дружество AKKUYU NUCLEAR, в което делът на руската държавна компания Росатом, е 99,2%, и е с обща стойност 20 млрд. долара.