Мощно земетресение с магнитуд 7,8 удари Южна Турция и Северна Сирия рано в понеделник, събаряйки сгради и предизвиквайки трескаво търсене на оцелели сред развалините в градовете в района. Най-малко 207 са загинали, а стотици са ранени от двете страни на границата, като се очаква броят им да нарасне, съобщава Associated Press.

Мощното земетресение, което по данни на Геоложкия институт на САЩ е било с магнитуд 7,8, стана в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) край южния турски град Газиантеп, близо до границата със Сирия, на дълбочина от около 18 километра, посочва DPA, цитирана от БТА. То бе последвано десетина минути по-късно от силен вторичен трус с магнитуд 6,7 на дълбочина от 9 километра. "76 наши граждани загубиха живота си в Адана, Адъяман, Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп, а 440 граждани бяха ранени в Шанлъурфа, Диарбекир, Адана, Адъяман, Малатия, Османие, Хатай и Килис", се казва в съобщение на службата за извънредни ситуации.

В резултат на мощното земетресение над 100 души са загинали в съседна Сирия по последни данни на властите, съобщи Reuters, позовасйки се на държавната информационна агенция САНА. Тя съобщи, че тези жертви са потвърдени в три провинции - граничните Алепо и Латакия, на север, както и в Хама, в централната част на страната.
Повечето от жертвите са в граничните провинции Алепо, Идлиб и Латакия.

Спасители и жители продължават да издирват оцелели под развалините в множество градове от двете страни на границата, работейки през плетеници от метал и късове бетон.

Съединените щати са готови да предоставят помощ във връзка със земетресението в Турция и Сирия. Това се казва в разпространено изявление на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

САЩ са дълбоко разтревожени от съобщенията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Готови сме да предоставим всяка необходима помощ. Президентът (Джо Байдън) възложи на Американската агенция за международно развитие (USAID) и други партньори на федералните власти да преценят възможностите на Съединените щати да реагират с цел възможно най-голямо съдействие на пострадалите. Ще продължим внимателно да следим ситуацията в тясна координация с правителството на Турция, посочи Съливан.