Първата жертва на корупцията в България са българските граждани, които виждат трудно изкараното от тях имущество, средства и ресурси да изчезват в ръцете на едно малцинство корумпирани. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ на бТВ посланикът на Обединеното кралство в България Робърт Диксън по повод новината от петък за санкционираните от Великобритания Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

Подчертаваме сериозността на корупционните деяния, извършени от тези лица в България. Много дълго време от българския народ се краде имущество, активи и българският народ е лишен от онова, което му е необходимо за социално-икономическо развитие, каза още Диксън.

Корупцията се отразява на функционирането на институциите, на общественото доверие и отваря вратите за намеса от враждебни държави, допълни Диксън.

Посланик Диксън заяви, че Великобритания за първи път определя лица от Европа като рискови за тежка корупция. „Това доказва нашата решимост да се борим с корупцията по цял свят, независимо къде по света“, добави той.

Той отново посочи, че наложените от Великобритания санкции са в съгласие с американските им партньори. "За тяхното широко участие в корупционна дейност в България“ санкционирани от Министерството на финансите на САЩ по закона „Магнитски“ са Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов.

Мерките, които са въведени в петък, ще прекратят достъпа на тези три лица до британската финансова система. Те няма да могат да търгуват, да извършват стопанска, икономическа дейност в нашата страна, със субекти, регистрирани в нашата страна, обясни Диксън. По думите му тримата санкционирани нямат да могат да влизат в Обединеното кралство, дори и транзитно.