В месеца, в който много хора се опитват да подготвят най-романтичния ден за половинката си, да изберат подарък, да напишат картичка и да резервират перфектния ресторант, Huawei търси отговор на въпроса какво наистина хората биха искали на Свети Валентин.

Изненадващо или не, традиционният сценарий „вечеря с кино“ отстъпва на по-нетрадиционни споделени активности, показва проучването на Huawei.

Традицията да се празнува деня на Свети Валентин може да се проследи назад чак до 269 година, когато деня на светеца се е отбелязвал с голямо пиршество.

През 18-и век се оформя традицията да се подаряват цветя, сладкиши и да се изпращат картички. След още около 200 години обичаите се променят и вече както съществуващите двойки, така и хората, които искат да инициират среща, започват да търсят начини да създадат запомнящи се преживявания от този ден, напомнят от компанията.

Днес почти 2/3 от хората са “отегчени” от традиционните срещи

Новото проучване на Huawei, което обхваща над 2500 души, показва, че традициите на този празник продължават да се променят. Почти 64% от запитаните се припознават в твърдението, че са „отегчени от традиционните срещи и търсят по-вълнуващи преживявания“ със своя партньор или човека, с когото излизат.

Тенденцията е особено засилена при по-младите хора, където 71% от участниците на възраст 26-35 години заявяват, че традиционните срещи са им омръзнали.

Активност на открито вместо цветя и шоколади

Запитани как си представят идеалната среща, 69% от участниците в проучването споделят, че предпочитат споделено прживяване пред традиционната среща, като например някаква активност на открито, уъркшоп за ново умение, или нещо друго, което могат да правят заедно. 67%, споделят, че вече са изпробвали по-креативни активности, като курс по готварство, ‘escape room”, театър, или посещение в тематичен парк. Близо 73% споделят, че са пробвали спортни активности за среща с партньор, например да се разходят заедно в планина, да посетят фитнес, и дори да се пробват в скално катерене.

Споделените преживявания сближават двойките

Промяната в начините за запознанство се дължи на желанието на двойките и партньорите да създадат трайни спомени чрез споделени и нови преживявания, които мнозина вярват, че ще ги сближат. 88% казват, че са съгласни, че споделените моменти ги сближават с партньора им, а 76% споделят, че биха предпочели среща, на която могат да научат или изживеят нещо ново.

Седем романтични дестинации за Свети Валентин в ГърцияРозите са червени, теменужките са сини, шоколадът е страхотен… но това, което наистина искате, е да пътувате

Повече активни срещи през 2023 - само ако двойките имат план

В бъдеще по-голямата част от двойките (91%) планират по-активни срещи и креативни споделени преживявания с партньорите си. Това важи както за онези, които вече са опитали това и искат да осъществят повече такива през следващите 12 месеца, така и за тези, които все още не са се отклонили от по-традиционните запознанства и срещи.

Осем от десет (84%) анкетирани споделят, че планират да опитат нови дейности през следващите 12 месеца. По-конкретно, пътуванията са за предпочитане при 77%, започването на ново хоби е популярно сред половината от двойките, а фотографията е най-добрият избор при 42%. Спортът е третият най-популярен избор, като над една трета (36%) планират да спортуват заедно през 2023 г.

Въпреки това, двойките може да имат проблеми в избора си кои дейности да извършват заедно. Повечето жени предпочитат да пътуват - 81% (при 73% от мъжете), докато мъжете са по-запалени по спорта - 43% срещу 29% от жените.

Фотографията като ново хоби, е предпочитано при 42% от анкетираните жени и 41% от мъжете, показва още проучването на Huawei.

Проучването е проведено през януари 2023 г. от Pollster по поръчка на HUAWEI. Резултатите са въз основа на отговори на 2550 респонденти от Турция, Румъния, Германия, Италия, Франция и Полша.