„Съединените щати официално установиха, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството в Украйна“, каза вицепрезидентът на САЩ Камала Харис в своята реч по време на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

„От първите дни на тази непредизвикана война сме свидетели на участието на руските сили в ужасяващи жестокости и военни престъпления“, каза Харис, цитирана от The Wall Street Journal. Тя увери, че САЩ ще продължат да подкрепят Киев „колкото е необходимо“.

„Проучихме доказателствата, познаваме законовите норми и няма никакви съмнения, че става дума за престъпления срещу човечеството“, каза Харис под аплодисментите на събралите се официални лица.

Харис обвини руснаците в „широко разпространени и системни атаки срещу цивилно население“. Тя посочи смъртта на цивилни в театър в Мариупол, нападение срещу родилен дом и говори още за незаконни екзекуции, изтезания и изнасилвания, извършвани от руските войски в Украйна, както и за насилствено прехвърляне на стотици хиляди цивилни украинци в Русия.

Харис каза, че хората, извършили военни престъпления, ще бъдат подведени под отговорност.

Украйна няма да бъде Украинският президент призова западните съюзници да ускорят оръжейните доставки за страната му

Държавният секретар Антъни Блинкен също излезе с изявление в събота сутринта, в което посочи, че е установил, че руските сили са извършили престъпления срещу човечеството. Той добави, че констатацията „подчертава зашеметяващата степен на човешкото страдание, причинено от Москва на украинското цивилно население“.

Блинкен заяви, че използвайки определението „престъпления срещу човечеството“, САЩ се ангажират съответните хора от руските сили и други неназовани виновници „да понесат отговорност за своите действия“ пред правосъдието.

„Не може да има безнаказаност за тези престъпления“, каза той.

Зеленски: Помощта на САЩ за Украйна е инвестиция в глобалната сигурностЗеленски каза пред американските законодатели, че се надява те да продължат да подкрепят страната му

От началото на руското нашествие САЩ са предоставили около 30 милиона долара за финансиране на усилия, насочени към документиране и наказателно преследване на военни престъпления в Украйна, според Белия дом.

Президентът Байдън вече обвини руския президент Владимир Путин в извършване на военни престъпления в Украйна, настоявайки той да бъде съден като престъпник, след като през април се появиха разкрития за зверствата, извършени от руски войници в Буча, припомня WSJ. Той също така каза, че Путин „не може да остане на власт“.

Москва отхвърли обвиненията в репресии срещу цивилни в Украйна, въпреки широко разпространените доказателства за подобни действия, представени от украинските власти, допълва WSJ.

WSJ: Китай подпомага войната на Русия в Украйна, показват търговски данниВъпреки международните санкции китайски държавни компании, работещи в сферата на отбраната, доставят стоки с двойна употреба на руски държавни компании

Харис каза също така, че САЩ са обезпокоени, че Китай е „задълбочил отношенията си“ с Русия през последната година. Тя добави, че всяка стъпка от страна на Пекин за оказване на смъртоносна подкрепа на Москва ще „подкопае основания на правила ред“.

Европейските лидери на Мюнхенската конференция продължиха да обещават подкрепа за Украйна, но някои сигнализират, че не възнамеряват да доставят на Киев нови оръжейни системи. Украинският президент Володимир Зеленски поиска по-спешна военна помощ като противовъздушна отбрана и боеприпаси.