Възможната дата за влизане на България в еврозоната е 1 януари 2025 г., като преди това трябва да отговорим на всички критерии по Маастрихт.

Това заяви Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, на съвместен брифинг в Министерския съвет със служебния премиер Гълъб Донев след срещата между двамата, предаде БТА.

България ще може да влезе в еврозоната, когато изпълни всички критерии по Маастрихт, което включва публичните финанси, дългосрочните лихвени проценти, стабилността на валутния курс и инфлацията.

Изглежда, че всички критерии са изпълнени, с изключение на инфлацията, и това е съвместна оценка на българските власти и на експертите от ЕК. Този критерий не се изпълнява, даже сте далече от целта, посочи Домбровскис. Той подчерта, че не е важна конкретната дата, а да се отговори на всички критерии.

Юруш срещу високите цени на хранитеГолемите търговски вериги у нас не концентрират над половината от продажбите на нито една група хранителни стоки

В отговор на журналистически въпрос имало ли е подобни случаи при други страни, Домбровскис каза, че е имало такъв прецедент през 2007 г., когато Литва не е отговаряла на критерия за инфлация, но със съвсем малко, може би 0,02%. Въпреки това на Литва беше отказано влизане в еврозоната и беше приета чак през 2015 г., каза заместник-председателят на ЕК.

Попитан, ако бъдат изпълнени критериите, до каква степен неприетите закони биха се оказали спънка за приемането на страната ни в еврозоната, Домбровскис каза, че този критерий не се изпълнява и разликата е голяма, така че ще трябва да мине време, за да може да да се коригира стойността.

Изчисляваме инфлацията на база 12 месеца, тоест трябва да мине време, за да се коригира стойността на инфлацията, поясни той и каза още, че същевременно България трябва да гарантира приемането на всички закони, защото на базата на този елемент ще бъде оценката, когато се решава дали България да бъде поканена в еврозоната.

Служебното правителство следи много внимателно всички процеси, свързани с бюджетния дефицит в България, каза Гълъб Донев след срещата с Домбровскис.

Донев заяви, че служебното правителство ще предложи бюджет с бюджетен дефицит от 3%, което по думите му е в рамките на критериите от Маастрихт, предава още БТА. Донев посочи, че във фокуса на разговора са били проблемите с инфлацията, която е част от Маастрихтските критерии. Той отбеляза, че предвид на сложната геополитическа ситуация в света от миналата година, с ръста на енергоносителите, с ръста на горивата, на природния газ, на електроенергията и отразяването им в производството и доставката на хранителни стоки и други нехранителни продукти и услуги, инфлацията през предходната година рязко се е повишила. Това, което служебното правителство от август месец миналата година направи, е да имаме от октомври месец миналата година един непрекъснат спад на инфлационните индекси в България, така че да можем да постигнем една сериозна ценова стабилност на цените в България, за да можем да се доближим до критериите за инфлация по Маастрихт, обясни служебният премиер. Гълъб Донев посочи, че сред темите, които са били обсъдени по време на срещата, са работата на Народното събрание, законодателството, което трябва да бъде прието, така че нормативната рамка на България да отговаря за членство на страната в еврозоната. Говорихме и за макроикономическата стабилност, за бюджетния дефицит и за това, което предстои да направим като комуникационна стратегия, за да комуникираме по-добре ползите от въвеждане на еврото в България, посочи още Донев.